Politikk

LOs bidrag til en saklig og anstendig debatt

"Alle" snakker for tiden om viktigheten av en anstendig og saklig debatt, men mye kan tyde på at det snakkes mer enn det praktiseres. La oss se på bidraget fra 1. nestleder i LO.

Det er mange som har «tatt debatten om debatten» etter at flertallet på Stortinget raslet med mistillitsforslag mot det som nå er eks-statsråd Sylvi Listhaug og som var nær på å ende i regjeringskrise for Solberg II-regjeringen.

Dette er farlig

Ikke minst fortsatte «debatten» om en saklig og anstendig debatt i dagens Storting. I spørretimen utfordret Jonas Gahr Støre (Ap) statsminister Erna Solberg (H) på om «hun egentlig har forstått hva saken dreier seg om», melder NRK.

– Vi står igjen med en advarsel fra statsministeren om å føre en saklig og anstendig debatt, men det handler om noe annet. Grunnen til at jeg sier dette er farlig, er fordi jeg kjenner mennesker som har gått og gjemt seg og er redde.

– Statsministeren må si at ja, dette er farlig. Vi må erkjenne at denne typen utsagn er farlige, ellers har vi ikke lært noen ting. Vi må forstå betydningen av hva som nører opp under farlige holdninger, sa Støre.

Ja, dette er farlig. Vi er mange som påpeker akkurat det, men det er bare at Ap og resten av venstresiden synes å tro, fullt og helt, at de ikke bidrar til å nøre opp farlige holdninger. Det er som om de tror at de har en eller annen nådegave som tilsier at uansett hva de sier så er det innenfor anstendighetens grenser. Troen på at de kan tillegge andre mennesker holdninger og verdier som de slett ikke har, uten at det får noen konsekvenser.

Og det er farlig sant på en måte: For nesten uansett hva Ap og venstresiden kommer med, så lar mediene det gå. Enten ved å omtale det i en «positiv» kontekst (gjerne ispedd noen spark til høyresiden) eller ved å ignorere det.

Kos deg med grumset!

I går kommenterte jeg «det farlige tomrommet» som Listhaug kan etterlate seg i politikken. Poenget var nettopp at debatten må holdes saklig og ryddig, ikke minst fordi temaene innvandring og islam er så politisk betente i utgangspunktet. Avslutningsvis påpekte jeg følgende:

For Listhaugs tomrom må ikke fylles av sinte og frustrerte innvandringskritikere som igjen utnyttes av innvandringsliberale. Da settes vi årevis tilbake, og vi åpner opp for at venstresiden igjen kan ta hegemoni. For innvandring og islam kommer til å bli de viktigste politiske temaene i årevis fremover.

En som delte denne saken på Facebook fikk imidlertid raskt svar fra ei som selv mener å befinne seg innenfor anstendighetens grenser. Vedkommende som delte saken har 40 års erfaring som journalist i diverse aviser, og har også vært tillitsvalgt i Norsk Journalistlag. Men den «anstendige» fagforeningslederen Peggy Hessen Følsvik, som er 1. nestleder i LO, hadde følgende melding til oss som ønsker en anstendig debatt:

 

Hessen Følsvik har i alle fall rett i én ting: folk orker ikke å ta inn over seg all dritten. Er det nå vi skal si at det hadde vært på sin plass med en unnskyldning?