Vold og overgrep

Hepatitt-smittet afghaner voldtok barn, konverterte og utvises derfor ikke

En hepatittsmittet afghaner voldtok ei jente på 13 år både analt og vaginalt. Etter dette hevder han å ha blitt kristen. Svensk domstol utviser han derfor ikke. Ja, da er oppskriften gitt til de mange andre som begår samme forbrytelse.

Nå er det dokumentert hva de fleste av oss har trodd: Nemlig at gruppevoldtektene i Sverige i stort monn begås av ikke-vestlige menn, typisk fra den islamdominerte verden. Da skulle man tro at svensk domstol ville agere kontant overfor menn fra denne delen av verden som forbryter seg seksuelt på landets kvinner, dertil også på barn.

Den gang ei.

Skruppelløs

Afghaneren skal være 20 år. Han visste at han har hepatitt B, som er seksuelt overførbar. Utenfor en skole i Hallsberg 18. desember 2017, plukket han opp ei jente på kun 13 år. Han skjenket henne full på whisky og øl, og dro henne inn på et offentlig toalett, Der voldtok han jenta både vaginalt og analt.

Men dommeren valgte å gi den afghanske mannen en mild dom. Han fikk minstestraffen på to år for voldtekt av barn. (Dommen inkluderte også seksuelle overgrep mot en annen jente i en annen sammenheng.)

Aktor overkjørt

Aktor ville også at mannen skulle utvises, noe dommeren avviste. Hvorfor?

– Om jag skickas till Afghanistan blir jag stenad till döds.

Afghaneren hevder han har konvertert fra islam til kristendommen etter voldtekten. Dette fikk dommeren til å felle følgende ned i domspapirene:

Den afghanske regjeringen har «i den senere tid invitert Taliban til samtaler», og også «invitert» Taliban til regjeringssamarbeid.

«Detta talar inte för att den religiösa toleransen i det afghanska samhället är på väg att öka. Detta är av intresse eftersom [våldtäktsmannen] har förklarat att han konverterat till kristendomen», står det i domen.

Enligt Jens Lindborg får afghanens «påstående om religionsbyte […] godtas eftersom inget i Migrationsverkets yttrande eller utredningen i målet i övrigt motsäger att han konverterat».

«Givet situationen i Afghanistan kan det inte konstateras att hans konvertering, som enligt [våldtäktsmannen] redan blivit känd i Afghanistan, alls inte riskera att leda till tortyr och död för hans del om han utvisas dit. En utvisning får därför inte ske», skriver domaren.

Feil slutning?

For det første er det liten grunn til å stole på konverteringen. Den fremstår som en bekvemmelighetens handling. Dessuten ser ikke dommeren ut til å forstår følgende enkle matematikk: Tilbake i Afghanistan, kan voldtektsforbryteren fortelle at han prøvde å lure de vantro til å tro at han hadde konvertert bort fra islam, ene og alene for å prøve å få bli værende i landet. Dessuten kan han hevde at den svenske jenta hadde sex med han frivillig.

Gadd se den personen i Afghanistan som ikke hadde kjøpt en slik forklaringen.

Men da er oppskriften delt ut, og svensk domstol skal nok få den på bordet i liknende saker.

Hovedbilde: Overvåkningsbilde av afghaneren fra Ica-butikk like før voldtekten.