Innvandring

Kritiske spørsmål? Nei, vi har da annet å gjøre!

Danmarks svar på NRK er heller ikke glad i kritiske spørsmål, og foretrekker i stedet å fremstå som mikrofonstativ for kritikernes kritikere. Det er kanskje ikke alltid så lurt?

I forrige uke var dansk TV 2 på besøk hos en prisbelønt somalisk kvinnegruppe i Vollsmose, og fant at ikke én av de 11 tilstedeværende kvinnene var i arbeid og at ingen av dem snakket dansk. Samtalen foregikk således ved hjelp av tolk. Men språk er ingen hindring for å få jobb, uttalte en av kvinnene – som hverken har jobb eller snakker dansk etter 19 år i landet.

Programmet vakte oppsikt og forargelsen var stor blant – som vanlig – sjokkerte politikere.

Og som vanlig fikk programmet motbør fordi det finnes folk som ikke liker at noen setter søkelyset på en fullstendig feilslått integrering og manglende integreringsvilje, og som vanlig var det ingen problemer å finne medier som ukritisk valgte å stille som mikrofonholder. Denne gangen var det danskenes svar på NRK – Danmarks Radio (DR) som velvillig stilte opp.

Det spørs om det var så lurt.

I radioprogrammet «Stegger & Toft» anklaget den somaliske helsearbeideren Sudi Abdi TV 2 for å formidle et feilaktig bilde, ettersom hun selv – som har arbeid og snakker flytende dansk – faktisk var tilstede på møtet. Hun opplyste også at ni av de andre kvinnene TV 2 traff snakker dansk, fem av dem flytende, og at to av dem er i lønnet arbeid.

Programlederne stilte naturligvis ingen ubehagelige spørsmål:

VÆRTER: Sudi Abdi. Du var en af de 11 kvinder, der var med til det møde der.

SUDI ABDI: Ja, det var jeg.

VÆRTER: Og vi kan vist alle sammen høre, at du kan godt tale dansk.

SUDI ABDI: Ja, det kan jeg.

VÆRTER: Og du har også et arbejde. Hvad laver du?

SUDI ABDI: Jeg er social- og sundhedshjælper og arbejder for Odense Kommune.

VÆRTER: Okay, hvor mange af de 11, der var til mødet, kan dansk?

SUDI ABDI: Der er ni, der kan nogenlunde dansk, og så er der fem, der kan flydende dansk.

Hvordan i all verden kunne TV 2 gå glipp av noe slikt, da?

Vel, det gjorde de ikke. De sitter jo på opptakene, og på spørsmål fra TV 2 måtte Abdi innrømme at hun nettopp ikke var en av de 11 som var tilstede da det ble spurt om hvor mange som snakket dansk og hvor mange som var i lønnet arbeid. Nå hevder hun at hun satt i et tilstøtende lokale på dette tidspunktet. Hun vil imidlertid ikke gi noe intervju til TV 2, men medgir at hun først møtte opp i forsamlingen senere.

Etter DRs radioprogram ba TV 2 Abdi om hjelp til å identifisere de ni som snakker dansk og de to som er lønnet arbeid, men det sa hun nei til.

I TV 2s reportasje spør de da også tolken om det er noen kvinner tilstede som er i arbeid, men får til svar at «Nei, de som har jobb er ikke tilstede her».

I forbindelse med sagen udtaler chefredaktør Hans Peter Blicher:

– TV 2 er på ingen måde interesseret i at viderebringe forkerte eller fejlagtige oplysninger. Vi har – trods gentagne henvendelser – ikke fået kontakt til foreningens formand. Hun vendte heller ikke tilbage til os, da vi sendte indslaget til gennemsyn for faktuelle fejl to dage inden, vi sendte indslaget.

TV 2 Nyhederne vil meget gerne i tale med de 11 kvinder, der sad omkring bordet, hvor vi spurgte, hvor mange der kan dansk, og hvor mange der har et lønnet arbejde. Vi vil gerne opfordre dem til at kontakte os på [email protected], så vi kan få rettet eventuelle misforståelser.

Programleder Anders Stegger i DR måtte i går rykke ut med denne noe pinlige Twitter-meldingen.

Gadd vite hvorfor så mange journalister synes å foretrekke slikt som dette i ettertid, fremfor å stille spørsmål ved kritikere av kritikerne i forkant?