Innsparket

DK: Sosialdemokratene støtter regjeringens burkaforbud

Et burkaforbud har vært på trappene i Danmark, men forslaget så ut til å bli forkastet på grunn av partiet Liberal Alliance som fristilte folketingsgruppen til å stemme imot. Nå kommer partiet Socialdemokraterne til unnsetning.

Den borgerlige danske regjeringen vil innføre burkaforbud i Danmark, med ordlyden «forbud mot maskering i det offentlige rom», og har hatt politisk flertall for det. Flere politikere er imidlertid motstandere av lovforslaget og i sosiale medier har foreningen kvinner i dialog iverksatt en kampanje mot forbud. Særlig kvinner med politisk tilhørighet på den en gang religionskritiske venstresiden og/eller blant såkalt liberale har, uforståelig nok, forutsigbart hoppet på kampanjen mot bruken og utbredelsen av verdens mest kvinnefiendtlige plagg.

Fra Kvinder I Dialog-gruppens Facebookside

Det spøkte for det politiske flertallet da partiet Liberal Alliance (LA) fristilte sin folketingsgruppe til å stemme individuelt. Ministrene er riktignok for et forbud, men de øvrige folketingsmedlemmene – med unntak av den frittalende sosiologen Henrik Dahl – som er i flertall, er mot fordi luftige liberale verdier blablabla og så videre.

Men som Dahl, hvis liberale grunnholdning til enhver tid er forankret i sunn fornuft, selv uttrykker det:

– Burka og niqab er ikke islamiske klædedragter, det er først og fremmest salafistiske klædedragter. Og salafisme er et meget, meget alvorligt problem.

– Det er ideologien i Islamisk Stat, al-Qaeda og Taliban, som vi har været i krig med, og det skal vi selvfølgelig også bekæmpe her i Danmark, siger han.

Nå kommer partiet Socialdemokraterne regjeringen til unnsetning og sier at de «selvfølgelig stemmer for et burkaforbud»:

– Selvfølgelig stemmer vi for et burkaforbud. Det var os, der foreslog det til åbningsdebatten (i Folketinget, red.). Men vi vil se nærmere på det konkrete forslag, de har fremsat. Nu er vi pludselig de afgørende mandater, og så vil vi selvfølgelig have indflydelse på indholdet, skriver Pernille Rosenkrantz-Theil til Poltiken.

Der har gennem noget tid været tvivl om Socialdemokratiets stemmer til lovforslaget om burkaforbuddet, da der er meldt forskellige holdninger ud de sidste par dage.

Men nu skulle partiet officielt være ude af tænkeboksen og have valgt side i sagen om lovforslaget. Det er lidt aparte, at Socialdemokraterne vil redde et lovforslag, som ikke engang regeringen kan blive enige om.

Regeringspartiet Liberal Alliance har tidligere meldt ud, at de fritstiller deres folketingsmedlemmer i forbindelse med afstemningen. Det betyder, at medlemmerne ikke skal stemme efter en partipolitik, men efter deres egen overbevisning.

Det forventes, at syv ud af 13 fra Liberal Alliances folketingsgruppe vil stemme imod et burkaforbud. Derfor sidder Socialdemokraterne nu med de afgørende stemmer i forhold til, om burkaer skal forbydes i gadebilledet.