Aktuelt

Boligen som ble til «kirkeasyl»

Samtlige medier slår opp i dag at en afghansk familie «som har sittet i kirkeasyl på Fitjar i Hordaland» er hentet ut av politiet for uttransportering. – Dette var en dramatisk aksjon. Politiet stilte med tre politibiler i tillegg til en ambulanse. De knuste vinduer, og det var…

Samtlige medier slår opp i dag at en afghansk familie «som har sittet i kirkeasyl på Fitjar i Hordaland» er hentet ut av politiet for uttransportering.

– Dette var en dramatisk aksjon. Politiet stilte med tre politibiler i tillegg til en ambulanse. De knuste vinduer, og det var rene kommandoraidet. Dette er stikk i strid med reglene for kirkeasyl, sier leder for menigheten Nytt Liv Sunnhordland Frank Håvik til Stord24.

Ifølge politiet er dette en aksjon som er nøye vurdert i forkant, og utført på ordre fra Politiets utlendingsenhet (PU). Politioverbetjent Pål Gjil sier til Bergens Tidende at det ikke stemmer at familien befant seg i en kirke.

– Dette var et bolighus som tilhører en menighet på Fitjar. Det er ikke en kirke og ikke et bedehus. Dette har vi undersøkt grundig, og en jurist har vurdert saken.

Gjil påpeker at dersom familien hadde befunnet seg i en kirke, ville det stilt seg annerledes.

Familien, som har fått avslag på asylsøknaden, har tre barn på henholdsvis fem år, fire år og seks måneder. De kom til Norge i 2015. Etter avslaget bredte frikirken Nytt Liv Sunnhordaland sine vinger over dem i fjor vår. Familien har med andre ord fortsatt å få barn, tross avslag.

Familiens advokat spiller også på kirkeasyl.

Jostein Løken, som er familiens advokat, betegner det som oppsiktsvekkende at politiet bryter tradisjonen om ikke å gripe inn i kirkeasyl-saker.

– Det er første gang jeg hører at politiet går inn i en kirke. Dette har vært et flere hundre år gammelt vern. At denne tradisjonen blir brutt, er noe helt nytt, sier han.

Advokaten sier at de som har hjulpet familien, nå gjør det de kan for å hindre at de blir sendt ut av landet.

– Stort sett er disse sakene veldig vanskelige, men i utgangspunktet har vi sett at ingenting er umulig i slike saker. Så vi gjør det som kan gjøres, sier Løken.

Og SVs Karin Andresen «reagerer sterkt». For det er jo helt horribelt at politiet utfører sine oppgaver etter hva Stortinget har bestemt og derav følger norske lover og regler? Men neida, dytt det over på Regjeringen:

– Regjeringen viser ingen hemninger når det gjelder å bruke unødvendig makt mot flyktningfamilier. En slik aksjon vil skremme og skade barna, og det har vi ikke lov til, påpeker hun.

– Nå viser de også manglende respekt for kirkelige rom, sier Andersen.

De er ikke flyktninger, de er asylsøkere med avslag. De har nektet å forlate landet, de har prøvd seg på et slags kirkeasyl og ifølge politiet bommet. Norge har egne regler for slike aksjoner, vedtatt av Stortinget. Hadde familien – og hjelperne – ikke ønsket en slik aksjon fra politiets side, så hadde de bistått i returen – ikke forsøkt å bite seg fast hos en frikirke.

Men merk så at hele medie-Norge omtaler dette som «kirkeasyl». Helt ukritisk.

NTB (via ABC Nyheter): Politirazzia mot familie som satt i kirkeasyl