Aktuelt

Så mange voldtas at lagerkapasitet sprengt for oppbevaring av bevismaterial

Et sykehus i Stockholm har opplevd en så dramatisk økning i voldtekter at de nå hiver bevismaterial. De har ikke plass nok til å oppbevare det.

Like før julaften rapporterte vi at voldtektsmottaket ved Södersjukhuset i Stockholm hadde opplevd en dramatisk økning i antall voldtatte jenter og kvinner som henvender seg for hjelp. Ansatte registrerte en dobling i antall jenter under 18 år som ba om hjelp på voldtektsmottaket i første halvår 2017 mot første halvår 2016.  I første halvår 2017 søkte 392 hjelp etter voldtekt og seksuelle overgrep, altså mer enn to jenter/kvinner om dagen. En femtedel av de utsatte var under 18 år.

Helsepersonell sa de var «urolige» utviklingen. Økningen av utsatte for seksualiserte overgrep er prosentvis langt høyere blant de unge.

Nå kommer en dramatisk konsekvens av utviklingen: sykehuset kaster nå bevismaterial etter seks måneders oppbevaring hvis ikke voldtekten anmeldes. Lagerkapasiteten er sprengt.

– Vi vill ju spara dem längre och vi har påpekat flera gånger att vi behöver större utrymmen. Blir det ett lagförslag måste ju sjukhuset tillgodose behovet av större lokaler, säger överläkare Anna Möller till Sveriges Radio.

Offisielle anbefalinger i Sverige tilsier at slikt material skal oppbevares i to år. I 40 prosent av voldtektstilfellene avventer den utsatte å politianmelde forholdet. Når det først nå gjøres i Stockholm, kan bevisene allerede vært kastet, altså.

Bevis slängs efter bara sex månader vid våldtäktsmottagningen.