Integrering og integreringspolitikk

Pengeinnsamling til Ali: Et gedigent mageplask

Tusener åpnet lommebøkene da det nylig ble kjent at et bakeri i København var utsatt for brutalt hærverk av maskerte menn. Det ble samlet inn nesten en halv million kroner til Ali Parnain som drev bakeriet. I dag står samme Parnain tiltalt i en sak om en stålet BMW som ble satt fyr på.

Det hele startet med en tragisk historie om en vellykket ung innvandret mann fra Iran som allerede etter halvannet år i Danmark drev et bakeri nordvest i København, kunne vi fortelle for tre dager siden. Bilder fra overvåkningskamera talte et brutalt språk:

Hærverket skulle skyldes at Parnain nektet å betale beskyttelsespenger på 100 000 kr, fortalte han.

Parnain ble møtt med stor sympati av det offisielle Danmark. Integreringsminister Inger Støjberg besøkte Parnain for å uttrykke sin forferdelse over det som hadde skjedd, og for å vise sin takknemlighet for at Parnain våget å anmelde det mafiose hærverket, mens Folketingets medlem for De konservative, Mette Abildgaard, satte i gang en pengeinnsamling til Parnain. Den endte på over 470 000 kroner fra over 15 000 engasjerte givere. Tross det tragiske utgangspunktet, var dette altså en gledens sak.

konstaterer politiet følgende: konfliktene ved bakeriet kan skyldes alt annet enn pengeutpressing. Politiet kjenner heller ikke til at andre i samme område er utsatt for utpressing om beskyttelsespenger.

Flere butiksejere i området omkring bageriet undrer sig dog over, at bageriet er den eneste forretning i området, der tilsyneladende har oplevet afpresningsforsøg.

En af dem er Basel Afif fra en forretning tæt på bageriet:

– Hvorfor er det kun ham, der har problemer?, spørger han.

Politiken, Radio24syv og Berlingske har ligeledes talt med butiksejere i området, der har oplyst, at de heller ikke har oplevet afpresningsforsøg.

Så kommer også dette frem: Parnain risikerer utvisning. Statsadvokaten anket nemlig sak fra tingretten der Parnain ble frikjent for medvirkning i en sak om en stjålet og påtent BMW. Ankesaken går for domstolen i dag.

Oppdatering kl 16.31: Parnain ble frikjent  retten i dag, men risikerer utvisning.

Ali Parnain, skjermdump fra Facebook.

Det er også en rekke andre forhold det stilles spørsmål ved, men som foreløpig er spekulasjoner rundt Parnain. Dette handler blant annet om svart arbeid, eierskap i fire tidligere butikker, og ubetalt bot til det danske Mattilsynet.

Mette Abildgaard fik derfor kalde føtter i går, og skrev dette på Facebook:

Kære venner

Jeg er desværre blevet kontaktet af flere medier, som har forskellige historier om Ali og hans familie. Det drejer sig om nedenstående, men det er også mit indtryk, at der er mere på vej. Der rejses nogle meget alvorlige anklager.

Politiet er også ude og sige i denne artikel, at der «tegner sig et broget billede» i forhold til, hvad der egentlig er sket i Tingbjerg. (https://www.dr.dk/…/politi-om-haervaerk-mod-tingbjerg-bager…)

Jeg og Indsamlingskomiteen vil nu afvente, mens politiet efterforsker, og så vil vi forhåbentlig snart blive klogere på, hvad der er op og ned i sagen. Jeg vil samtidig bruge tiden på at undersøge det praktiske i forhold til at annullere indsamlingen og tilbagebetale de knap 500.000 kr., som fordeler sig over mange tusinde donationer, hvis det skulle blive aktuelt. Der er ikke udbetalt så meget som en krone endnu.

Det er for tidligt at drage nogen konklusioner. Man kan selvfølgelig spørge – var det dumt at samle de penge ind, hvis det nu viser sig, at være sket på et forkert grundlag?

Til det vil jeg sige: Jeg er opdraget til, at man skal tro på det bedste i andre mennesker. Jeg er et tillidsfuldt menneske, og det vil jeg også være fremover. Også selvom det så kan betyde, at man brænder fingrene engang imellem. Tillid er en god og grundlæggende dansk værdi.

Derfor vil jeg alligevel sige jer alle sammen tak for jeres støtte og bidrag. Det viser, hvad vi i fællesskab kan mobilisere, når vi oplever noget, som virker urimeligt.

PS:
Det er vigtigt at bemærke til denne artikel, at Ali er blevet frifundet i byretten, men at anklageren har anket sagen. I Danmark er man uskyldig, indtil det modsatte er bevist. Men som nævnt ovenfor er det desværre mit indtryk, at der også er andre historier på vej.

Denne saken får antakelig flere kapitler, men som Abildgaard sier det: Man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Men blir det motsatte bevist, er dette nok en kile inn i det som var et sterkt dansk tillitsamfunn .