Islam

Halalutsagn i den norske fjellheimen til besvær

Eierne av Stenfjellhytta, Hamar og Hedmarken Turistforening (HHT), tålte ikke at vertskapet garanterte for halalfri mat. Nå har vertskapet takket for seg. "Til og med i fjellheimen klarer nordmenn seg imellom å lage konflikter når det kommer til islam. Dette antagelig uten at en muslim noen gang har satt sin fot innenfor døren", sier tipseren til oss.

I romjulen ble det satt opp et skilt på Stenfjellhytta med påskriften «Vi garanterer at maten er halal-fri», rapporterer h-a.no. Da hadde avisen blitt tipset om et slik skilt mot halalmat (i islamsk rettslitteratur er halal i vid forstand alt som ikke er i strid med sharia eller islamsk moral, og mer spesifikt hva som er «tillatt» mat – rituelt slaktet – og drikke), side om side med forbudsskiltet mot hunder. HA rapporterer:

«Skiløpere som besøkte hytta spurte vertskapet hva skiltet skulle bety, men det viste seg at verten tydeligvis ønsket å spre sitt høyreradikale politiske budskap på inngangsdøra. På en hytte eid av turistforeningen! Skiltet sender et veldig tydelig signal om at hunder og muslimer ikke er velkomne, og det et vel neppe turistforeningens ønske».

Angsten for stigmatisering

Nå har vel alle som benytter ulike turistforeningers hytter, som ikke uvanlig kan være hundeeiere, erfart at forbud mot hunder er mer vanlig enn uvanlig, men vi innretter oss likevel på grunn av folks allergier. Men mediene har ikke benyttet mye spalteplass, så vidt jeg har registrert, på hundeeiernes opplevelse av uvelkommenhet. Så stiller det seg annerledes når det kommer til muslimer. En kan jo spørre seg: Skjønner tipseren eller avisen HA hva halalmat er? Og kanskje vel så viktig: Burde det presiseres hva som er det «høyreradikale budskapet» her?

I kjent stil skjelver man i buskene når islam og muslimer blir nevnt. Daglig leder Margrete Ruud Skjeseth i HHT beklaget raskt halalfrimat-skiltet, og bedyret at det ikke var «deres mening å signalisere at noen ikke var velkomne.» Disse «noen» er åpenbart ikke hundeeiere, men muslimer. Og, som vår tipser presiserer, det er vel ikke altfor mange muslimer som frekventerer Stenfjellhytta.

«Muslimfiendtlige karakter»

Så kan HA komme med en ytterligere opplysning:

«Samtidig ble det kjent at verten Erik Plesner hadde lagt ut ytringer av muslimfiendtlig karakter på sosiale medier.»

Det kommer ikke et eneste eksempel på hva dette eventuelle muslimfiendtlige er. Tør vi gjette at det er noen form for kritikk av islam? Mener avisen HA at de ikke skylder sine lesere å gjøre oppmerksom på hva som plasserer Plesner i skammekroken?

Avslutter samarbeidet

Saken vitner om en ny arbeidskonflikt på grunn av islam – uten at en kan beskylde eneste muslim for det. Ingen muslimer har klaget, slik saken presenteres. Men etter et møte mellom HHT og vertsskapet, Erik Plesner og og Olga Petrunko, som har driftet Stenfjellhytta siden 2013, er man blitt «enige om å avslutte samarbeidet».

– Vi avslutter samarbeidet med umiddelbar virkning. Det innebærer at hytta nå blir stengt. Årsaken til at vi avslutter samarbeidet, er at vi mener at plakaten på døra og private ytringer på Facebook er helt uforenlige med våre verdier, sier Skjeseth.

Verdikonflikt

Det er visstnok en verdikonflikt, for turistforeningen påpeker at de har som «en av sine verdier å være inkluderende.»

– Budskap som har blitt formidlet og signalet med plakaten står i sterk kontrast med hva vi står for, særlig I for Inkluderende, sier Skjeseth.

Inkluderende? Er det ikke en smule sneversynt her?

At Plesner og Petrunko har gjort stor innsats på hytta, er tydeligvis heller ikke godt nok.

– De har stått for et vertskap på høyt nivå, både ved at de har hatt mer åpent enn vi har forventet, og lagt ned en stor innsats og idealisme i tilbudet, og det takker vi dem for, sier Skjeseth.

Hva var det så kong Harald hyllet i årets nyttårstale? Jo, vaffelstekere, kaffekokere og dugnadsånden. Vertskap på høyt nivå, HHT?