Politikk

Fikk 1 million kroner til bok om voldtekt. Folkets makt virker!

Svensk topp-intellektuell ble blokkert fra å samle inn penger for å sjekke ut hvem som står bak alle voldtektene i Sverige. Blokaden førte til eksplosjon av pengestøtte.

Ann Herberlein ville skrive bok med utgangspunkt i kvalitet: Hun ville finne ut hvem som står bak de svimlende voldtektstallene i Sverige. Herberlein ville konkret undersøke forholdet mellom normer, verdier og seksuelle overgrep, med fokus på gjengvoldtekter.

Vi skrev om saken her for fire dager siden.

Herberelin er doktor innen teologi og religionsvitenskap med spesiale på etikk. Ikke hvem som helst, akkurat. For å få økonomisk grunnlag for å kunne gjennomføre en grundig studie av de svenske forholdene (svenske myndigheter gjør jo ikke det), startet hun innsamlingsaksjon på et grasrotforum, Kickstarter. To døgn og 160 000 kroner i boks, og hun ble blokkert. Pengene ble endog sendt tilbake til giverne etter aksjon mot henne fra ytre venstre!

Insamlingen låg då på drygt 160.000 kronor, pengar som efter avstängningen ska ha skickats tillbaka till dem som skänkt pengarna.

Kontot spärrades efter att vänsteraktivister klagat på ändamålet med Heberleins crowdfunding.

Vi vet at ytringsfriheten om slike tema ikke står høyt i kurs i Sverige, ei heller Vest-Europa som sådan. Så dette var ikke en overraskelse som sådan.

Herberlein ga seg ikke. Hva skjedde? Saken om at hun ble stanset, gikk ut i verden.  Fra hennes Twittermelding, 29. januar 2018:

EN MILJON KRONOR! Så mycket har jag nu fått in till mitt projekt «Våldtäkt och kultur», eller, för att vara exakt, en miljonetttusenetthundraåtta kronor. Skumt att inte en en tidning av de runt 30 som glatt rapporterade att Kickstarter «stoppat mig» följer upp», skriver hon nu på sin Twitter.

Folket har makt. Annen konklusjon synes umulig.