Voldtekts-skandalen ankes: Dommerne mente massivt voldtatt kvinne ikke har troverdighet

En kvinne voldtas i en trappeoppgang ute i gettoen Fittja i flere timer. Rundt 20 menn deltar. Fem tiltales, og frikjennes. Dommerne mener kvinnens troverdighet er svak. Man tror knapt det er mulig i et land man har ansett som et demokrati. Kvinnens meget erfarne advokat anker saken.

Advokat Elisabeth Massi Fritz har mer erfaring fra voldtekssaker for offer for voldtekt enn noen annen i Sverige. Fritz er rystet over at de fem tiltalte mennene ble frikjent på tirsdag. Det er vi også.

Summert opp er dette hovedpoeng fra saken: En kvinne i 30-årene som er rusmisbruker blir voldtatt av inntil 20 menn i en trappeoppgang ute i Fittja i Stockholm. På en og samme tid voldtas hun analt, vaginalt og oralt, og voldtektene repeteres i flere timer. Mennene er i tillegg svært voldelige. En av dem skal til å bruke kniv i enden på henne på et tidspunkt. Hun klarer tryglende å få han til å stoppe. Hun aner ikke hvor mange som voldtar henne av alle som er der, men hun forteller at på et tidspunkt lå hun naken på bakken da en beboer kom ut for å tømme søpla si. Han hilste på «killarne», og gikk inn i boligen sin igjen (sic).

Ille tilredt

Da det hele er over og kvinnen ber om beboeres hjelp, avvises hun av alle hun støter på. Alle. Det uttrykkes blant annet at kvinnen er «ekkel», da hun har sæd i ansiktet og håret. Etter gjentatte forgjeves forsøk på å få hjelp, må hun til slutt selv ta seg inn til politistasjon i selv Stockholm.

Så mange som opptil 20 menn skal ha forgrepet seg på det mest groteske viset mot kvinnen på 30 år.

Hva sier dette om mentaliteten i områdene preget av det svenskene kaller «utenforskap»?

Kvinnen blir tatt med til sykehuset for undersøkelser. Her kommer det frem at skadene hennes er «utover det ordinære».

Les mer om selve hendelsen her: Kvinnen har vært utsatt for en råskap vi aldri har sett maken til i omfang.

Troverdighet og etterrettelighet

Politiets etterforskning har vært det rene havariet. At politiet klarte å etterforske feil trappeoppgang i 10 måneder, fatter man ikke er mulig. En annen gedigen tabbe er at politiet forteller kvinnen at de har hektet flere av overgriperne (rundt ett år etter voldtektene), som så presenteres for den voldtatte. Hun skal identifisere dem som allerede sitter bak lås og slå, sier politiet. Dermed ødela politiet selv dette som bevisgrunnlag! Dette er to hovedpunkt i det svenske politiets slette håndtering av saken.

Saken ble avsluttet i første instans i retten tirsdag 19. desember. Dommerne og forsvarerne brukte mye energi på å prøve å svekke kvinnens troverdighet. «Tingretten kjørte seg fast i kvinnens troverdighet og etterrettelighet», sier kvinnens advokat Massi Fritz.

Man må spørre seg: Hvordan er det mulig under et slikt massivt voldsangrep å få med seg særlig detaljer? Kan det gå litt rundt for enhver i en slik vanvittig situasjon? 

Massi Fritz kommenterer dette slik:

– Man glömmer att det här inte är enkelt för min klient. Hon lever i ett utanförskap med en stor problematik som före detta missbrukare. Hon har inte förtroende för rättsväsendet. Hon har inte vågat berätta allt. Hon har också haft stora svårigheter, förstås, att komma ihåg alla detaljer.

-Mennene slapp unna løgnene sine

Massi Fritz er også svært opprørt over rettens behandlingen av de fem tiltalte. Dommerne aksepterte «usannheter» og «motstridende opplysninger»:

– Domen är en skam för vårt rättssystem. Jag tycker inte att någon förövare som lämnar motstridiga uppgifter och far med osanning i rättssalen ska kunna komma undan på det här sättet med en frikännande dom, säger hon till SVT Nyheter.

Massi Fritz mener det foreligger nok bevis for å få mennene dømt. Etter hva jeg har lest andre steder tidligere, handler ikke minst dette om DNA-bevis. Derfor ankes saken.

– Vi kommer inte att ge upp. Vi kommer definitivt att överklaga och hoppas få tre juristdomare och två nämndemän som förstår problematiken men som också kan värdera den bevisning som finns.

Denne dommen kan ikke bli stående, hvis vi fortsatt (nesten) skal klare å tro at Sverige fungerer som rettsstat.