Islam

Trump tror ikke på Muhammeds mellomlanding i Jerusalem

Man får opplevelsen av at verden snart står i brann grunnet Trumps ønske om å flytte ambassaden i Israel til Jerusalem. Den eksplosive stemningen har sin bakgrunn i fantasien om at Muhammed fløy på et fabeldyr til Jerusalem. Du verden hvilke konflikter denne skikkelsens tilbedere og medløpere klarer å utløse 1 400 år etter sin død.

Først: Vi vet ikke om Muhammed har eksistert. Forskere internasjonalt, som Robert Martin Kerr, tviler på det, og mener også at Koranen eksisterte før Muhammeds eventuell tid på denne jorden.

Men la oss ta utgangspunkt i at Muhammed har eksistert. Vi tar også det som etter all sannsynlighet er et flertall av verdens muslimer på alvor: Hva er det som gjør Jerusalem så hellig for dem at det nå rases fra nær sagt alle verdens hjørner mot Donald Trump som vil flytte den amerikanske ambassaden til Jerusalem?

Fløy til himmels på et fabeldyr

Det handler om den såkalte nattlige reisen til Muhammed, miraj. Før han forlot ørkenen på den arabiske halvøya og videre steg til himmels for samtaler med Allah, mellomlandet han i Jerusalem, sier tekstene. Og ferden gikk på et «langt og hvitt dyr, større enn et esel, men mindre enn et muldyr, og avstanden mellom, hvor hovene rørte jorden, var så langt øyet bar». I islamsk tradisjon fremstilles dette dyret (borak) oftest som en hvit hoppe med kvinneansikt, påfuglhale og vinger.

Da ethvert fornuftsbasert menneske forstår at dette nok ikke kan være annet enn festlige fantasier, er fantasiene like fullt dødsens alvorlige for dagens politiske situasjon. 

At Trump velger å trumfe «sannheten» om Muhammed og hans flyvende fabeldyr, får selvsagt stå for hans regning. Trump anerkjenner altså Jerusalem som Israels hovedstad, og massene er nå rasende i samme by, altså er det palestinere som tar ut sinnet.

Men at det noensinne skulle være mulig å påvise at Muhammed har besøkt Jerusalem på et eller annet tidspunkt, kommer nok ikke til å skje uten ved aktiv bruk av falskneri.

Les Christian Skaugs gode kommentar hos Document om hykleriet og kynismen til våre politikere i denne saken, som faktisk stiller seg meningsmessig ved siden av terrororganisasjonen Hamas.