Terrorisme og ekstremisme

Selvmordsbombere planla å drepe Storbritannias statsminister

To muslimske menn møter i dag i retten mistenkt for planer om å ta livet av Theresa May i statsministerboligen i Downing Street i London.

Politiets sikkerhetstjeneste mener de har stoppet et islamistisk selvmordsangrep for å drepe statsministeren, melder Daily Mail.

De to mennene, Naa’imur Zakariyah Rahman (20) og Mohammed Aqib Imran (21), mistenkes for å ha planlagt et bombeangrep på statsministerboligen i Downing Street. Den hjemmelagde bomben skulle skjules i en bag. I kaoset som ville oppstå, var planen å drepe Theresa May. Mennene skulle ha på seg bombevest, i tillegg til pepperspray og kniver.

Politiet, en felles operasjon bestående av Scotland Yard, West Midlands Police og MI5, skal ha jobbet med saken over flere uker, og gikk til aksjon mot mennene i forrige uke.

Men selv om mennene antas å være inspirert av IS, mener sikkerhetsmyndighetene at de ikke var i stand til å skaffe seg eller bygge noen bombe.

Den avvergede terrorangrepet minner om den ekstreme terrortrusselen som Storbritannia fortsatt står overfor, og det i et år der terroren har tatt 36 liv. Sikkerhetstjenesten påpeker at siden mars i år har de avverget ni terrorangrep i Storbritannia og hundrevis av terrormistenkte er fortsatt under etterforskning. De siste fire årene er 22 terrorangrep avverget, og over 500 undersøkelser pågår.

Politiet er spesielt oppmerksom  ved profilerte hendelser og i festsesonger, for eksempel julemarkeder, tar svært strenge forholdsregler. Frykten at en ekstrem «ensom ulv» skal ta et copycat-angrep tilsvarende det på Berlins julemarked i fjor.