Integrering og integreringspolitikk

Islamist i politiet igjen i hardt vær

Islamisten Asmaa Abdol-Hamid tjener sitt daglige brød som integreringskonsulent i dansk politi. Hun har tidligere kommet med en rekke islamistiske uttalelser, og nå stilles det spørsmål ved om hun oppfordrer til Hellig krig med sine uttalelser etter at Trump erklærte Jerusalem til Israels hovedstad.

Da politiet på Fyn i Danmark i 2013 kom til at de trengte bedre kontakt og økt anseelse blant innbyggerne i innvandrertette Vollsmose, kom de til at Asmaa Abdol-Hamid, med palestinske røtter, var et godt valg.

Islamisten

Abdol-Hamid hadde årene forut fylt det danske mediebildet godt. I et intervju med Kristeligt Dagblad 5. september 2005 hevdet Abdol-Hamid at hun «som muslimsk kvinne» åpenlyst ville erklære at hun på «ingen måte vil kjempe i likhetens navn.» For ifølge henne var å kjempe for likhet en «tapt kamp for begge kjønn, men mest for kvinnene». I 2006 var Abdol-Hamid på korankurs i et av verdens mest kvinnefiendtlige land, Yemen. Kurset ble avholdt i en den lille byen Tarim, som lektor ved Syddansk Universitet i Odense, Saliha Marie Fettah, hadde besøkt. Til Jyllands-Posten fortalte Fettah at det er by hvor kvinner ikke er på gatene og som har langt igjen til Vestens moderne samfunn. Hun advarte mot å sende unge mennesker på kurs slike steder. Vel tilbake på dansk jord tilbød like fullt Abdol-Hamid sine «likestillingstjenester» til daværende likestillingsminister Karen Jespersen. Hun ble avvist.

Året etter ønsker hun seg inn på Folketinget selv, for Enhedslisten (tilsvarende Rødt i Norge). På forsommeren ble hun kandidat til det danske Folketinget for Enhedslisten. Partiet, som måtte vite om Abdol-Hamids preferanser, valgte likevel å overse. Heller ikke at hun nekter å håndhilse på menn synes å ha vært et tema, ei heller at ble tatt i løgn i sitt forsøk på å komme på listen til Socialdemokratene (hun ble avvist på grunn av ekstremistiske holdninger). I tillegg samarbeidet hun med den religionspolitiske organisasjonen Minhaj ul-Quran. Men Abdol-Hamid nektet å  underskrive den danske grunnloven hvis hun ble valgt inn, for den var hun «dypt uenig i», erklærte hun til Berlingske. Som kandidat til Folketinget uttalte hun også at det er legitimt å skyte danske soldater i Irak. I april 2007 ble Abdol-Hamid, i et intervju med Politiken, sitert på at hun ikke ville ta klar avstand fra dødsstraff. Ikke overraskende har hun også kommet med en del «uheldige» uttalelser om homofile.

Abdol-Hamid kvalifiserer til en islamist. Men for politiet er hun god nok å benytte som konsulent til «integreringsarbeid».

Hellig krig?

Asmaa Abdol-Hamid (Foto: Den Korte Avis)

Denne gangen gjelder det en Facebook-opdatering fra Abdol-Hamid som kom etter at Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad. Oppdatering er slettet, men ble fanget opp:

»Blot et lille udpluk af militærstyrker som samler støv. #JerusalemIsTheCapitalOfPalestine«

Deretter skal Abdol-Hamid, ifølge Berlingske, ha ramset opp en rekke lands militærstyrker talt opp i soldater, flyvåpen og tanks. Blant landene er Iran, Jordan, Saudi-Arabia og Marokko.

Naser Khader spurte på sin Facebook-side om hun direkte oppfordret til hellig krig mot Israel og DF-politiker Pernille Bendixen, som selv bor i Odense, sa til TV 2/Fyn at Abdol-Hamid har et lojalitetsproblem – både overfor Danmark som nasjon og som offentlig ansatt under Justitsministeriet. Bendixen mener det taler for avskjedigelse av Abdol-Hamid og vil ta saken til justisministeren.

Selv hevder Abdol-Hamid til Berlingske at hun slettet FB-oppdateringen fordi der var stavefeil i den, og begrunner statusen slik:

»Jeg skrev statusopdateringen, fordi vi har med et folk at gøre, der har levet under en besættelsesmagt i 70 år. Det er vigtigt, at vi reagerer på det,« sier Abdol-Hamid.

På spørsmål om hun oppfordrer til hellig krig, benekter hun det – og viser til å «forsvare».

»Nej. Jeg opfordrer til, at man forsvarer palæstinenserne og deres ret til at eksistere. Og deres ret til frihed. Israel er det land i verden, der har overtrådt flest FN-konventioner, og ifølge folkeretten har palæstinenserne ret til at yde modstand. Det er verdenssamfundets pligt at yde støtte til et undertrykt folk.«

Så vi skal læse det som, at lande som Iran og Saudi-Arabien skal deltage i en kamp med deres militærstyrker?

»Det er ikke en kamp. Det er et forsvar. Det er ikke kun de lande, jeg nævner i statusopdateringen. Det er også Vesten. Det er hele verdenssamfundet, der er forpligtet. Verdenssamfundet skal bevise, at det virkelig går op i menneskerettigheder. At frihed er en menneskelig ret.«

Ytringsfrihet

At Bendixen mener at hun har et lojalitetsproblem, avviser hun også:

 

»Jeg mener, at Dansk Folkeparti har et demokratisk problem, når de gentagne gange forsøger at kvæle offentligt ansattes ytringsfrihed – blot fordi man har en anden holdning til udenrigspolitik, end de har. Jeg er ikke politisk enig med partiet, og det skal vel heller ikke være kriteriet for at være offentligt ansat. Jeg har ytringsfrihed og jeg har en menneskelig forpligtigelse til at reagere, når et folk lever under en brutal besættelse. Det er underligt og yderst antidemokratisk, at DF vil have mig fyret, fordi jeg støtter Palæstina.«

La oss nå bare legge til at det ikke bare er i utenrikspolitikken Abdol-Hamid har vist seg å ha «et annet syn». For øvrig hadde det vært interessant å vite hvilke resultater Abdol-Hamid kan vise til i sitt arbeid som politiets integreringskonsulent. Så vidt meg bekjent er Vollsmose stadig plaget med kriminalitet (Politiken: «Vollsmoses mange år med kriminalitet»)

Til TV 2/Fyn har stabssjefen ved Fyns Politi, Michael Hein Petersen, sagt at de skal studere Asmaa Abdol-Hamids uttalelse nærmere. Politet burde også se nærmere på hennes historie, men det ender vel med beskyldninger om at det er «islamofober» som angriper Abdol-Hamid.

Det er utrolig hvor lite alvorlig noen mennesker faktisk blir tatt, og særlig hvis er strengt tildekkede muslimske kvinner.

(Forsidebilde: Fra YouTube der Asmaa Abdol-Hamid blir tildelt pris av Middle East Broadcasting Center, MBC)