Politikk

Meyer skylder på Finansdepartementet – nå blir det maktkrig

På dagens pressekonferanse startet SSB-sjef Christine Meyer en maktkrig med SSBs eier, Finansdepartementet. Det må kunne kalles særdeles dristig - eller rett og slett bare dumt.

Maktkrigen med Finansdepartementet som SSB-sjef Meyer utløste i all offentlighet i dag er svært oppsiktsvekkende.

På pressekonferansen gjorde Meyer det klart at hun er «bekymret for SSBs uavhengighet». Hun påpekte videre at SSB «ikke skal være avhengig av finansministerens politiske tillit».

Meyers tolkning av «uavhengighet» er ut av alle proposjoner. Faglig uavhengighet er noe hele annet enn å kappe hånda av den som fôrer en. Hvis en da i tillegg tror, eller velger å tolke, at politisk tillit er noe en kan avgjøre selv, da har man til de grader bevist sin udugelighet. Politisk tillit fra en statsråd er ikke det samme som partipolitikk, men det er akkurat det Meyer skal ha oss til å tro. I så fall sier hun indirekte at finansministeren har gjort en elendig jobb.

Ifølge Meyer skal hun ha hatt et tydelig mandat å effektivisere og omorganisere SSB. Hvor «klart» mandat hun har for omorganisering kan diskuteres hvis man leser tildelingsbrevet for 2016 og 2017. Uansett, så har Meyer fått svært krass kritikk, ikke minst fra de ansatte, for måten hun har ledet prosessen på. Men det er åpenbart en kritikk som hun nekter å ta innover seg. Det er skremmende.

For ifølge Meyer er det Finansdepartementet som har rotet det til. Departementet «skal ha snudd for to uker siden», fastslår Meyer, og hevder videre at SSB har opplevd «press på innvandringsfeltet».

Meyer hevdet videre at de to møtene hun har hatt med finansminister Jensen var «vanskelig». Dessuten var det visst ikke så enkelt for den mektige SSB-direktør Meyer, som del av makt-trianglet Finansdepartementet, Norges Bank og SSB, å møte finansministeren alene (!). Det høres ut som en jentunge som har mistet isen sin. Det er totalt uhørt av en SSB-sjef å snakke slik.

For øvrig tror Meyer at hun fortsatt har tillit hos de ansatte i SSB.

Sirkus Meyer når ikke nye høyder, det noterer bare nye bunnrekorder. Jeg føler virkelig med de ansatte i SSB.

Ifølge DN.se har styret i SSB innkalt til et ekstraordinært styremøte kl. 15:30 i dag. Dette fordi styret i dag har mottatt et brev fra Finansdepartementet, som de ikke vil si hva gjelder.