Aktuelt

Merkel sliter med å få på plass en regjering

Den tyske forbundskansler Angela Merkels forhandlinger om ny regjering henger i en tynn tråd.

Forhandlingene som skal bringe Angela Merkels kristenkonservative allianse CDU/CSU sammen med miljøpartiet De Grønne og liberale FDP i en så langt urealisert koalisjon, på folkemunne kalt «Jamaica-koalisjonen», står i stampe, ifølge nyhetsbyråene ritzau/dpa. Navnet på koalisjonen svarer til partienes farver – sort, gul og grønn – som vi finner igjen i Jamaicas flagg.

På nasjonalt nivå har aldri disse partiene regjert sammen. Merkel, som endte opp med et katastrofalt dårlig valg i høst, er avhengig av at partiene finner en løsning.

På toppen av det hele har det tyske sosialdemokratiske partiet, SDP, sagt at de vil innta rollen som opposisjonsparti fremfor å fortsette regjeringssamarbeidet, da også de gjorde et elendig valg.

Men etter fire ukers mislykkede forsøk på å bli enig, kommer stadig trusselen om et nyvalg nærmere.

CSU, det bayerske søsterpartiet til CDU, hevdet 17.november at koalisjonsforhandlingene er i ferd med å kollapse. «Helt ærlig, så henger forhandlingene i en tynn tråd», sa CSUs Alexander Dobrindt, men tilføyde at det ennå er en sjanse.

Merkel har tidligere antydet at det kan vare frem til jul før de tre partiene lykkes om å bli enig om et grunnlag å styre på. Ikke minst er partiene uenige om klima-, flyktning- og finanspolitikken.

Det tyske folk vil gjerne ha en regjering på plass så raskt som mulig, samtidig som en meningsmåling viser  at støtten til «Jamaica-koalisjonen» har falt med 7 prosentpoeng den siste måneden. Dermed har denne eventuelle koalisjonsregjeringen bare støtte hos halvparten av velgerne.

I en slik situasjon er det kanskje ikke så underlig at Merkel har takket nei både til NHOs årskonferanse 9.januar og til samtidig et møte med statsminister Erna Solberg.