Aktuelt

Irak vil utvise 1.200 familiemedlemmer av IS-krigere

1.200 familiemedlemmer til jihadister skal være fengslet i Irak. Nå flyttes 300 av dem med tanke på utvisning, blant annet til Europa.

Byen Mosul i nord-Irak ble hardt rammet under angrepene for å stoppe IS. Byen ble gjenerobret i juli og nå vil landet kvitte seg med familiemedlemmene til jihadistene.

1.200 personer skal være berørt, de fleste kvinner og barn. De kommer fra 13 forskjellige land i Europa, Asia og Amerika.

«Dette er den andre bølgen av utvisninger. Det kommer ytterligere to eller tre», sier Nureddin Qablan, nestleder i provinsområdet i Nineveh, melder nyhetsbyråene ritzau/AFP.

De som skal ut i de første rundene befinner seg i et fengselssenter i Tel Keif nord for Mosul. I september het det at det satt 509 kvinner og 813 barn i dette fengselssenteret. 300 av disse flyttes nå til et tilsvarende senter ved Iraks hovedstad, Bagdad.

En irakisk regjeringskilde har sagt til AFP at 300 av kvinnene er tyrkere. Ifølge norske Flyktninghjelpen, som er tilstede i området, kommer familiemedlemmene hovedsakelig fra Tyrkia, Russland, Tadsjikistan og Aserbajdsjan. I oktober blev 13 kvinner og 29 barn av tjetjenske IS-soldater pågrepet i den syriske by Raqqa.