Tyrkia vokser frem i Drammen

Bydelen Fjell er Drammens svar på Groruddalen. Her har Drammen Tyrkiske Islamske Menighet nå kjøpt opp en bygning på 1 600 kvadratmeter, som blant annet skal tilby moské og koranskole for barn. Slik vokser det nye Norge frem, mens politikerne klør seg i hodet: Hvordan skal vi få til en god integrering?

Innvandring uten assimilasjon er kolonisering. Dette sier intellektuelle europeere i den såkalte «Paris-erklæringen», oversatt og publisert hos Document nå nylig. Ha den tanken med deg på de neste linjene.

Med det nye oppkjøpet i bydelen Fjell, dominerte av folk med tyrkisk herkomst, aner man nettopp konturene av en kolonisering. Det skal bli et «yrende folkeliv» i Laurits Grønlands vei på innsiden av de 1 600 kvadratmeterne, kjøpt for 14 millioner kroner av Drammen Tyrkiske Islamske Menighet, melder Drammens tidende (DT, 24. oktober 2017, bak betalingsmur).

DT stiller ikke et kritisk spørsmål i reportasjen sin. Tvert om. Ei heller får vi vite noe så sentralt som hvor de 14 millionene kommer fra.

I flere år har den brune, firkantede mursteinsbygningen på Fjell fremstått tom og forlatt. Nå håper Drammen Tyrkiske Islamske Menighet at det igjen skal bli et yrende folkeliv innenfor mursteinsveggene.

I mars i år bladde foreningen opp 14 millioner kroner, og sikret seg dermed eierskapet til bygget som tidligere ble eid av det haugesundbaserte eiendomsselskapet Janida AS.

En drøm går i oppfyllelse

Leder av foreningen/moskeen Mehmet Beles, forteller at en drøm er gått i oppfyllelse, og en del av denne drømmen handler om koranskole for norskfødte barn. Ungdommen skal også kunne samle seg i lokalene, fortelles det. Blant annet for å se på fotballkamper fra Tyrkia.

– Det har vært min drøm i mange år å få kjøpe senteret. Men tidligere har prisen vært for høy. Nå var prisen overkommelig, sier Mehmet Beles, som er leder i foreningen.

Han forteller at foreningen skal ha sine lokaler i underetasjen. Etter planene skal én del brukes til koranskole for barn, én del skal være moské, mens én del skal fungere som et kulturhus for unge gutter fra 18 år og oppover.

– Vi ser at de har behov for et samlingssted. Når vi åpner opp for at ungdom kan komme og se fotballkamper fra den tyrkiske ligaen er det fullt her. Nå på søndag gikk det en viktig kamp, da var rundt 80 ungdommer samlet for å se kampen, sier Beles.

På sikt håper foreningen også å få på plass til et kulturtilbud for de yngre barna.Her ser vi tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt på befaring med åpen lommebok utenfor Fjellsenteret. Millionene har trillet ut til bydelen fra ivrige politkeres lommer. I integreringens navn. Er de samme fornøyd med resultatet?

Det skal også bli utleie til fest og konferanser. Sikkert diskofester for de unge og konferanser der Europas historie og kamp for frihet fra religiøse dogmer står øverst på listen.

Koranskole i utlandet

I samme by har det lenge vært kjent at unge sendes på koranskoler i utlandet, i Belgia og Tyrkia. Man kan jo anta at dette er noe de unge selv synes er kjekt.

I samme by og samme bydel, Fjell, er det også en kjent sak at det er god støtte til de ultranasjonale Grå ulver med hovedsetet i Tyrkia.

I samme by har Det muslimske brorskapet etablert seg med moské i Nordahl Bruns gate 1. Oppkjøpet ble gjort gjennom Amanastiftelsen, ledet av de sentrale i Brorskapets hovedmoské i Norge, Rabitamoskeen.

I samme by ble Landfalløya kapell fra slutten av 1800-tallet kjøpt opp av et norskpakistanske ektepar og videre distribuert til Al-Ghazalisenteret.

La oss summere opp for våre politikere: Tyrkia er kommet til Drammen og Norge for å bli. Mens vi venter på minaretene, undrer vi oss hvordan veien videre skal gå med politikernes  integreringsarbeid.