Innvandring

Jage utlendinger med kamera

Sett opp en stråmann og slå vilt. Det er det beste som kan sies om Minervas tolkning av fotodokumentasjon av Norges kulturelle endringer.

Sjelden har jeg lest en mer lavmålartikkel enn den Ivar Staurseth leverer på Minerva under tittelen «Human Rights Service er unorske». Her hevder Staurseth at HRS ønsker «å jage utlendinger med kamera og henge dem ut for utseende».

Intet mindre. Jage utlendinger. Henge dem ut for utseende.

Man kan bli målløs av mindre. For hvordan klarte Staurseth å komme til denne konklusjonen?

Bakgrunnen er en sak på rights.no der vi i bilder ønsker å dokumentere hvilken historisk utvikling Norge gjennomgår. Kanskje det var tittelen «den kulturelle revolusjonen» som fikk Staurseth og andre til å bikke av stolen og slå hodet hardt i golvet?

«Hvis du ser en muslim på gaten, kan du nå ta bilde av vedkommende og sende det til Human Rights Service (HRS). Den statsstøttede bloggen kan deretter henge vedkommende ut på nettsiden. De har allerede publisert noen damer som venter på bussen.

HRS vil dokumentere «det nye Norge». Man trenger ikke være noen skarp kniv i skuffen for å skjønne at de som fotograferes, vil henges ut som islamist, terrorist, nazist, jævel og fandens oldemor – helt uten noen som helst granskning av personens holdninger.»

 

Hvis dette hadde vært i nærheten av sannheten, hadde det vært akkurat så lavmål og tragisk som Staurseth har tolket det til. Her beviser dog Staurseth at han trenger å dra frem knivsliperen, og det kjapt.

For den nedrige tolkningen sier vel egentlig mer om Staurseth selv enn om noen andre?

«De har allerede publisert noen damer som venter på bussen», sier Staurseth, uten snev av å ta tak i det vesentlige. «De damene» representerer det nye Norge, den forandringen som Norge gjennomgår, og bildet kunne like gjerne vært tatt i Pakistan. Hvem er det som eventuelt vil tolke de samme damene til «islamist, terrorist, nazist, jævel og fandens oldemor»?

Når Staurseth gjør denne koblingen må man spørre seg: Har han mistet all vett og forstand? Vil han med å sette opp en slik stråmann bli betraktet som en seriøs aktør? Premissene er spinnville, men budskapet er levert: Vi er de gærne. Vi vil jage utlendinger med kamera. Vi vil henge ut muslimer.

«Kanskje publiserer de ikke alle bidrag, men de heller tennvæske på en kloakk som også vil knipse muslimer som er ti ganger mer ressurssterke og liberale enn fotografen selv.

Dermed mister de all troverdighet som en aktør som er reelt opptatt av god integrering. I så fall skal man gi en håndsrekning, ikke hetse, de som gjør ting riktig.»

Hvis det er noen som «heller tennvæske på en kloakk» så er det dem som tillater seg Staurseth-tolkningen. Jeg fatter faktisk ikke hvordan det er mulig å havne nedi den kloakken.

For Staurseth har helt rett: Det er forkastelig lavmål. Og det er faktisk du, Staurseth, som burde be om unnskyldning for at du i det hele tatt har slike tanker.

Så bør det være helt klart: Ikke projiser dine søppeltanker over på oss. Men kanskje det er vi som må minne om at ord og bilder er mektige våpen. Misbruk dem ikke, som det heter fra pressehold.