Politikk (nyhetssøk)

Demokratiet Sverige i solnedgang?

En meget populær foredragsholder for ungdom i Sverige trekker inn årene. Journalisten Joacim Lamotte utsettes for kampanjer fra ytre venstre flanke som ringer oppdragsgivere og slik klarer å få avlyst foredragene, forteller Lamotte. Hvorfor skjer dette?

Joacim Lamotte er en frilansjournalist som har gjort seg meget bemerket den siste tiden. Han har hele 134 000 følgere på Facebook. Den reportasjen vi husker best er når Lamotte ringer politiet i lille Stenungsund. Ei jente på 12 år er voldtatt, mishandlet og truet på livet, og politiet gjør tilsynelatende ingenting, tross at gjerningsmannens identitet (navn, adresse og personnummer) er gitt til politiet:

För två månader sedan blev en 12-årig flicka indragen av en äldre kille på toaletten på stationshuset i centrala Stenungsund. Flickan blev våldtagen, misshandlad och hotad till livet. Hon och hennes mamma gick till polisen och gjorde anmälan och berättade vem killen var, men nu två månader senare har polisen inte ens förhört den misstänkte våldtäktsmannen, trots att de vet vad han heter och var han bor.

Igår kontaktade mamman mig och berättade att hon och hennes 12-åriga dotter tvingas se den här killen ute på gatorna i Stenungsund, och att han hånler varje gång de möts. Hennes dotter har fått livet förstört och jag bestämde mig för att ringa polisen för att undersöka varför de inte gripit killen.

Det er da Lamotte og hans publikum får sjokk. Svaret fra politiet er: 

Svaret jag fick var chockartat, som ett rop på hjälp från polisens utredare, som berättar att de inte ens hinner utreda våldtäkter på 3-åriga barn.

Videoinnslaget har passert 1 million visninger. 1 million!

Misunnelse og politisk aktivisme

Lamotte er en meget ettertraktet foreleser på videregående skoler og høyskolenivå. Temaet er seksuelle overgrep. Men nå orker han ikke mer. Aktivister fra det han selv sier er venstrefløyen, setter i gang kampanjer for å få oppdragsgivere til å avlyse foredrag med ham. Og de klarer det. En gruppe med nesten 75 000 medlemmer på Facebook, hashtag #jagärhär, står bak kampanjene mot han, sier Lamotte.

Det var i förrgår som Joakim Lamotte lade upp ett inlägg på sin Facebooksida där han skriver att han nu slutar med sina föreläsningar om sexuella övergrepp som han brukat hålla på högstadie- och gymnasie­skolor. Anledningen är, enligt honom själv, att han utsatts för en växande kampanj från politiska aktivister som försökt stoppa hans föreläsningar.

Bland annat får Lamotte meddelanden från aktivister som berättar att de kontaktar skolor där han ska föreläsa så att skolorna ska avboka honom. Förra veckan avbokades en föreläsning som Lamotte skulle ha haft på Gislaveds gymnasium efter påtryckningar från förra nyhetschefen på lokaltidningen Värnamo Nyheter; SSU-toppen Madeleine Hammarström.

I synnerhet pekar Lamotte ut Facebookgruppen #jagärhär och dess anhängare. Gruppen, som grundats och administreras av SVT-paret Mina och Magnus Dennert, säger sig motverka näthat men är i realiteten en politisk aktivistgrupp på vänsterkanten.

Nu har Lamotte valt att sluta med sina föreläsningar och avboka dem som redan hade bokats in.

”Det är omöjligt att värja sig mot de lögner som sprids av missunnsamma människor. Jag har insett att folk kommer försöka starta drev inför varje planerat skolbesök. Har inte tid med sådant. Däremot är jag inte tystad. Jag kommer trissa upp mitt arbete med oberoende journalistik och höras mer än någonsin. Mer än så avvaktar jag med att säga just nu”, skriver han i ett meddelande till Nyheter Idag.

Facebook-gruppens «veteran» avviser Lamottes påstand. Vi andre tenker selv. Lamotte gjør den journalistiske jobben så få svenske journalister gjør. Det ligger åpent i dagen at det kan koste dyrt.