Vold og overgrep

Klarer ikke etterforske voldtekt av 3-åringer

En svensk journalist får informasjon om at en 12-årig jente er blitt voldtatt av en eldre mann i Sverige. To måneder etterpå kontakter han politiet for å høre hvorfor det ikke skjer noe i saken. Svaret fra politiet er at de ikke har muligheter til å følge opp. Politiet har altfor mange voldtektssaker. Ikke engang voldtekt av 3-åringer klarer de å ta tak i. Sier politiet.

Joakim Lamotte er en journalist i Sverige som åpenbart ikke har latt seg forføre av landets «jernstøvler» innenfor medier og politikk.

Lamotte ble kjent med at en 12-årig jente var dratt inn på et offentlig toalett hvor hun ble voldtatt, mishandlet og truet på livet av en eldre mann. Jenta og hennes mor gikk til politiet og anmeldte forholdet. De kunne fortelle hvem overgriperen var.

To måneder etter overfallet har politiet enda ikke forhørt den antatte voldtektsmannen, enda de kjenner hans identitet og vet hvor han bor. Moren kontaktet Lamotte for to dager siden og fortalte at hennes 12-årige datter og hun selv tvinges til å se overfallsmannen på gatene i Stenungsund, hvor «han hånler hver gang de møtes».

Lamotte reagerer. Han ringer politiet for å finne ut hvorfor politiet ikke har gjort noe i sakens anledning.

Svaret politiet gir er sjokkerende:

Lamotte: Har dere lokalisert og forhørt noen mistenkt?

Politiet: Nei, nei.

Lamotte: Har dere ikke gjort det?

Politiet: Nei, vi har ikke forhørt noen mistenkt enda, men, men, vi har jo i alle fall et navn, så får etterforskningen vise om det er han da …

Lamotte: Men dette er jo over en måned siden denne voldtekten skjedde, og …

Politiet: Vet du hvor mange voldtekter vi har?

Lamotte: Nei …, det vet jeg ikke…

Politiet: Nei.

Lamotte: Jeg har pratet med moren og datteren som har det jo forferdelig dårlig for at den ansvarlige … og jeg vet jo hvem denne fyren er, jeg har jo hans navn og adresse og personnummer og alle ting, og så tenker jeg at dere ikke engang har forhørt han? Er ikke det kritikkverdig?

Politiet: Ja, det kan man vel synes, men vi er, vi har så mange slike saker og vi er så få, at vi klarer ikke å følge opp.

Lamotte: Mener du det?

Politiet: Ja, vi er så hardt presset at vi klarer ikke bedre enn det, det er svært defensivt. Vi vil ikke annet enn å prate med dem dagen etter, men, men, det finnes ikke mulighet.

Lamotte: Det høres jo helt utrolig ut.

Politiet: Hm.

Lamotte: En 12-årig jente som blir voldtatt, og det her er jo et barn …

Polititet: Ja, vi har barn som er 3 år som blir voldtatt.

( stille )

Lamotte: Uten at dere klarer å gripe dem som gjør det?

Politiet: Ja. Slik er vår virkelighet. Og jeg er veldig trist, men jeg kan ikke si mer enn det.

Lamotte: Men er det greit at jeg har med dine tanker når jeg skriver om dette, at du, dere, du, kjenner at dere et underbemannet og slik …?

Politiet: Ja, det mener jeg.

«Folk måste få upp ögonen för hur vårt rättsväsende blöder inifrån!», avslutter Lamotte, som har samtalen med politiet på videotape på sin Facebookside.

Sverige er blitt et annet sted. Måtte vi bare lære av deres feil.