Innsparket

Ap forstår ikke sitt dårlige valg, det er uforståelig

Martin Kolberg sier at Arbeiderpartiets dårlige valg viser at partiet og sosialdemokratiet i Norge er i en krise. Men det er bare å se til hvordan Ap styrer i Oslo, og hvordan det tenkes, så skjønner man raskt hvorfor velgerne snur ryggen til Ap - og hvem som faktisk velger Ap.

Krise!, sier Martin Kolberg til LO-Aktuelt. Men de leter etter svaret på krisen på feil sted.

Da Martin Kolberg (Ap) innledet til debatt under LOs fylkeskonferanse i Buskerud nylig åpnet han med å si:

«Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet.»

Til LO-Aktuelt utdyper han med at «Vi er i krise», med direkte henvisning til Aps valgresultatet, som han kaller et «tydelig politisk valgnederlag». Forsamlingen fikk følgende spørsmål:

«Hvorfor forsto vi ikke at det kom?»

Kolbergs partikollega og byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tror han kan trylle bort ny-fattigdommen i Oslo med penger fra norske skattebetalere. Ifølge Oslo kommunes Økonomiplan 2018-2021 vil kommunens gjeld innenfor denne planperioden ende på 67,6 milliarder kroner. Da er Oslos gjeldsgrad på over 100 prosent – hvor ikke engang all lånegjeld er tatt med.

Det kan virke som at de enda ikke forstår?

Selvransakelse uten rot i virkeligheten

I etterkant av valget hadde Ap selvransakelse, men de bommet, og bommer fortsatt, stygt på målet. Selve kjerneområdene for europeisk sosialdemokrati har aldri vært mer strukturelt sårbare og politisk svekket.

La oss bruke Oslo som et eksempel på en Ap-styrt kommune.

Byrådsleder Johansen ønsker at forskjellene i Oslo skal utjevnes med krisepakke fra staten. Samtidig nekter han å se at forskjellene også handler om kulturkollisjon. Skal du tette kløften mellom MENA-land og nordmenn i Oslo, holder det ikke med bare penger.

Byrådslederen viser til at Vestlandet fikk krisepakke da oljeprisfallet slo inn, men Oslos tre bydeler med like høy arbeidsledighet ikke utløser noen respons.

Ingen respons? Hva har Groruddalsatsingen kostet? Hvor mye midler har bydel Gamle Oslo fått? Nye midler og mandat fra stat og kommune til å sette i gang ekstraordinær satsing på Grønland. Hvor mye ekstra midler er politiet tilført? Og NAV-kontorene koker i disse områdene. Pengene renner like fort ut som skattebetalerne betaler inn.

Hva er det Ap-Johansen vil? Mer til NAV og flere tiltakspakker for å redde det flerkulturelle Oslo øst?

Det er ikke måte på hva norske skattebetalere skal måtte bla opp for å redde innvandrertette bydeler i Oslo. Blant annet skal eiendomsskatten på boliger økes fra 450 millioner til 1.750 millioner i 2020, og det samme i 2021.

Hvor mange milliarder av kroner skal nordmenn bare i 2018 måtte gi avkall i form av for eksempel dårligere tilbud i eldreomsorgen eller mangel på medisinsk behandling som kunne øke livskvaliteten? Denne elleville sløsingen med skattebetalernes penger må opphøre.

Men hva bekymrer Ap-Kolberg? Til LO-Aktuelt utrykker han sin bekymring over at Ap synes å miste velgere til «blant middelklassen og i grupper som er avhengig av Velferds-Norge, men som likevel stemmer på Høyre og FrP – partier som ifølge Kolberg bygger ned fellesskapsløsninger.» Det er «fellesskaps-tenkingen» det er noe feil med:

«Vår forståelse for fellesskapet har ikke den samme gjennomslagskraften som tidligere. Har vi kommet dit at middelklassen er i ferd med å fjerne seg fra fellesskaps-tenkingen og at de heller mener at de klarer seg godt nok alene?»

Hører dere hva han sier? Og så forstår ikke partiet hvorfor færre og færre vil stemme på dem? Felleskapet får større og større kløfter, det koster mer og mer å tette dem igjen. Men Ap, sammen med resten av venstresiden, inkludert Venstre og KrF, vil fortsette med den politikken som øker forskjellene?

De som betaler dyrest

En undersøkelse vise at stadig flere europeere er fattige, selv om de jobber. De arbeidende nyfattige i Europa utgjør en gruppe slitere som ikke har det så økonomisk flott. Hva skyldes det mon tro? Selvsagt, rause velferdsordninger der arbeidsløse innvandrere får mer og mer støtte fra det offentlige, som går på bekostning av fattige arbeidsfolk. (Kilde: Rapporten «In-work poverty in the EU», Eurofound)

Hvilken inntekt har så byrådsleder Johansen og Ap-nestoren Kolberg? Så mye at de har «råd til det»?

Tidligere kjernevelgere til Ap er dolket i ryggen, det skjer ikke ustraffet. Velgere som er grensesprengende innvandringsliberale går heller ikke til Ap, de går til Rødt og SV. Da må Ap skaffe seg nye velgere, og her står muslimene sterkt? Byrådsleder Johansen drev likegodt valgkamp i en moské. Sikkert under dekke av ”fellesskap”, men der andre religioner og ideologier glatt ble oversett. Ikke nok stemmer å hente?

Og så forstår Ap fortsatt ikke hvorfor de gjorde et dårlig valg?

Det nytter ikke bare å hevde at «Alle skal med» (Aps slagord), vi må grave i hvorfor så mange ikke er med. Vi kan ikke ha store befolkningsgrupper på NAV. Kommunen kan ikke leve på kreditt og skyve forpliktelsene foran seg. Tilgang på rause velferdsgodene krever at vi står opp om morgenen, kaster det middelalderske religiøse kostymet i søpla, går ut av døra med åpent sinnelag og mindre selvhevdende på storsamfunnets bekostning.

Vi skal bidra til felleskapet, ikke få aksept for å tappe det – under unnskyldningen å være en sårbar innvandrer.