Innvandring

Nå dåner Aftenposten: Militæret skal stoppe båtmigrantene

Toppledere i syv land i Europa og Afrika er blitt enige om å bruke en militær enhet på 4 – 5 000 mann til å bekjempe menneskestrømmen over Middelhavet. Migrantene skal stoppes før de når kysten av Libya. Kan marerittet i Middelhavet med dette gå mot slutten – mot Aftenpostens vilje?

Den militære enheten G5 Sahel Joint Force ble opprettet i 2014, men først i høst ventes den å være fullt operasjonsdyktig med 4 -5 000 soldater og annet personell fra Niger, Tchad, Mali, Mauretania og Burkina Faso.

Skulle bekjempe terror

På toppmøtet i Paris mellom Tyskland, Frankrike, Italia, Spania og de tre sentrale transittlandene Libya, Niger og Tchad, la EUs utenrikssjef Federica Mogherini rundt en halv milliard kroner på bordet for å få realisert planen om å stanse menneskestrømmen over Middelhavet:

»Jeg var glad for at kunne overbringe nyheden om, at EU i weekenden underskrev kontrakten om 50 millioner euro til støtte for G5 Sahel-styrken, der skal bekæmpe menneskesmugling og terrorisme«, sagde Federica Mogherini.

G5-styrken skulle i utgangspunktet først og fremst bekjempe «militante islamiser», skriver Politiken, som vel er et annet begrep for jihadister/terrorister.

Oprindelig var opgaven først og fremmest at bekæmpe militante islamister. Men ifølge køreplanen fra Paris skal ikke bare de nye styrker, der finansieres af EU, men også de eksisterende kræfter i højere grad fokusere på at bekæmpe menneskesmuglere. »De styrker, der allerede er deployeret i områder, bør også bidrage med overvågning, efterretninger og sikkerhed«, fastslår køreplanen.

Italias statsminister Paolo Gentiloni er imidlertid skeptisk til planen. Han sier han er «mistenksom overfor alle som lover en mirakelkur mot dette problemet».

Aftenpostens mareritt?

I februar 2016 spurte Aftenpostens meg om jeg virkelig mente at Europa kunne bruke militærkraft for å stanse migrasjonen inn på kontinentet vårt. Mitt svar var at det trodde jeg ikke var nødvendig hvis man konsekvent sendte alle som tok seg ulovlig inn i Europa til asylleire i nærområdene. Det samme mener jeg i dag. Hvem gidder vel å bruke opp mot 100 000 kr på å bli smuglet hit for automatisk å ende opp i en asylleir i Afrika eller Midtøsten?

Men, som jeg sa videre til Aftenposten, hvis militærmakt må til for å løse problemet, ja, så får vi bruke militæret da. For et kontinent uten kontroll over grensene sine, har heller ikke kontroll over fremtiden sin. Vanskeligere er det ikke.

Da dånte Aftenposten, og førstesiden den påfølgende dagen ble viet «den grusomme», før redaksjonen de neste dagene kjørte ut et helt kobbel for å brunbeise meg.  Og nå sier EU-ledelsen – ikke akkurat kjent for å være politisk ukorrekt – at soldater må til.

Så nå, kjære Aftenposten, nå synes jeg jammen dere skal ta frem kostene igjen og beise EU og nevnte afrikanske land også. Lykke til i så fall med lesertallene på ny runde med beis.