Aktuelt

Knivstikking

Hendelser med knivstikking er mange, men er det færre eller flere enn før? Er det noen fellestrekk mellom ulike saker?

16-åringen som drepte Jakob Hassan og Tone Ilebekk i Kristiansand med over 60 knivstikk i desember i fjor ble i slutten av juni dømt til elleve års forvaring. Domstolen overprøvde aktors påstand og ga strengere straff. Aktoratet la ned påstand om straff om ti års fengsel, og ikke forvaring. Domstolen mente det var gitt for mye rabatt for domfeltes unge alder. 16-åringen er den andre personen i Norge under 18 år som soner en forvaringsstraff dersom dommen fra tingretten blir stående.

Tirsdag skal saken opp i lagmannsretten der straffenivået skal behandles (ikke skyldsspørsmålet da 16-åringen har erkjent drapene). Under tingrettens behandling kom det fram at 16-åringen hadde gjort en rekke søk på drap, terror og skolemassakre. TV 2 melder at før ankesaken i Agder lagmannsrett har Kripos utarbeidet en tilleggsrapport. Her fremkommer at Kripos har sett nærmere på 16-åringens PC. Analysen viser det ble gjort 81 søk på «skolemassakre» de siste seks dagene før drapene skjedde ved Wilds minne skole. I tillegg skal 16-åringen ha gjort 146 søk på «drap/terror» i to måneder forut for drapene. Rapporten tar også for seg at 16-åringen tok jegerprøven på våren i fjor.

Saken, ikke minst etter Åbo-terroren 18. august hvor to ble drept og åtte skadet med kniv, viser hvor ufattelig vanskelig det er å sikre seg mot angrep når det benyttes «enkle» angrepsvåpen som kniv. Samtidig synes det å være svært mange hendelser med knivstikking, selv om hendelsene er av svært ulik karakter. Et raskt søk på google bare den siste måneden viser (usikker om den er fullstendig):

Mann (20-årene) knivstukket 7. september på Ellingsrud i Oslo. Mannen døde. Gjerningsmann (23) etterlyst.

Mann (30-årene) knivstukket 7. september på Vøyenenga i Bærum. Mistenkt gjerningsmann (30-årene) meldte seg for politiet.

Jente (16) knivstukket 4. september på St. Hallvard videregående skole i Lier. Mann (19) pågrepet og siktet for forsøk på forsettlig drap.

Kvinne (28) knivstukket 30. august på Tøyen i Oslo. En mann (30-årene) og en kvinne (20-årene) pågrepet og siktet for drapsforsøk og medvirkning.

Eldre kvinne knivstukket 28. august i Fræna kommune. Kvinne (40-årene) pågrepet og siktet for grov kroppsskade.

Mann (30-årene) knivstukket 15. august på Ammerudhellinga i Oslo. Antatt gjerningsmann (30-årene) pågrepet og siktet for grov kroppsskade.

Hvorvidt det er flere eller færre knivstikkingsangrep nå enn før vet jeg ikke, men opplevelsen er at det er blitt lettere å ty til kniv. Problemet i så måte er at mediene kun følger opp et fåtall av sakene, og vi får heller ikke presentert sakene mer utdypende, verken når det gjelder straffeutmåling eller gjerningsperson. Har noen av disse hendelsene fellestrekk, slik som 16-åringens sak der nettopp internettsøk på skolemassakre og drap/vold kan vitne om at drapsmannen søkte «oppskrift» blant likesinnede.

Så gjenstår spørsmålene hvis det er slik at hendelser med knivstikking er blitt mer vanlig: Har det noe med hvem som er gjerningsperson å gjøre? Har det noe med straffeutmålingen å gjøre?