Islam

Hijab-aktivistene i NRK

-Tyrkiske kvinner kjemper nå for å kunne bruke shorts. Og husk, det er ikke lenge siden kvinner måtte kjempe for å få lov til å bruke skjerf på universitetene, forteller NRKs Sidsel Wold. Slik ble verdens mest utbredte totalitære hodeplagg, hijab, til plagget vi varmer halsen med om vinteren. Kan man driste seg til å påstå at det føres en kampanje fra Marinlyst for aksept av den økende hijabiseringen av samfunnet vårt?

Sidsel Wold og NRK slår til igjen. I P2s nyhetslunsj 8. september (ca 16 min. ut i sending), handlet det om den noe spesielle kombinasjonen skjerf og shorts. Utgangspunktet var en domfellelse av en mann i Ankara som i september i fjor gikk til angrep på en kvinne på en buss. Kvinnen brukte shorts, noe som fikk mannen til å se rødt. Han slo kvinnen kraftig inne på en buss og er nå dømt til fengsel i tre år og 10 måneder.

Det har vært flere slike angrep siste tiden, og endog det å bruke shorts inne i sin egen leilighet, kan by på problemer for kvinner med agressive naboer og bygningsarbeidere som krever at de trekker for gardinene.

I protest har nå tyrkiske kvinner gjort shortsen til en symbolsak. De demonstrerer i gatene mot krav fra menn om å kle seg «konservativt», altså at menn skal slippe å se deres hud og kroppsfasong. Kvinner har endog blitt truet på livet av menn for å bruke plagg som shorts.

Demonstrasjon i Istanbul: Ikke rør shortsen min.

En fremvoksende revolusjon?

De som levde på slutten av 70-tallet i Iran kan forteller hva som skjedde der: økende tildekking av kvinner, ikke minst på universitetene, og den påfølgende islamske revolusjon i 1979 som førte til Khomeinis tvangstildekking av kvinner.

Ha den historien med deg fremst i pannebrasken når Sidsel Wold avslutter innslaget sitt fra Tyrkia slik om kvinnekamp for bruk av shorts:

Men vi må også huske på at i mange år, fra 1997 til 2008, så var det forbudt for kvinner å ha hodeplagg, altså skjerf, på universitetene. Så da var det de som kjempet for retten til å gå med skjerf. Nå er det kvinner som kjemper for rettigheten til å gå med shorts.

Når får vi hijab i NRKs barnefjernsyn?

Hva er det med NRK og hijab? Er Wold et uttrykk for at NRK virkelig vil ha oss til å akseptere hijabisering av samfunnet vårt? Ser vi nok et utslag av motsvar på klagestormen mot hijab på programleder i valgsending, Faten Mahdi al-Hussaini?

På den annen side kan man undre seg: Er Wold og NRK ideologiske analfabeter? Hvis svaret er ja, så er det vel så graverende i vår opplyste tid der informasjon stort sett ikke ligger lengre unna enn et par tastetrykk.

Mens vi venter på neste hijab-utspill fra Marinlyst: Frykter du at vi ser fremveksten av en islamsk revolusjon i Tyrkia?