Politikk

Jagland beskylder pressen for «direkte intervensjon» i valgkampen

Man skal høre mye før ørene faller av – og i særdeleshet når det kommer fra eks-statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) og nåværende generalsekretær i Europarådet. For det kan være at Jagland fikk posten i Europarådet fordi Arbeiderpartiet trodde han ikke skulle blande seg inn for mye i norsk politikk –…

Man skal høre mye før ørene faller av – og i særdeleshet når det kommer fra eks-statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) og nåværende generalsekretær i Europarådet. For det kan være at Jagland fikk posten i Europarådet fordi Arbeiderpartiet trodde han ikke skulle blande seg inn for mye i norsk politikk – men der tok de altså feil.

For atter en gang gjør Jagland det vondt verre for Ap. Denne gangen ved å beskylde norsk presse for «direkte intervensjon» i valget.

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er bekymret for at pressen kan ha prøvd å påvirke utfallet av valget. «Et demokratisk problem», advarer han, ifølge NTB-melding.

Fra Jaglands Facebook-side

NTB har snappet om budskapet fra Jaglands Facebook-konto. Her heter det (vår uth.):

«Det er et forhold ved valget som bekymrer meg fra et demokratisk utgangspunkt. Nemlig alle sakene mot APs leder som plutselig dukket opp i valgkampen. Hvis det er slik at mediehus kjente til disse sakene lenge før valget, men ventet med å legge dem ut til valgkampen, blir det en direkte intervensjon i valget og et demokratisk problem. Media har en forpliktelse til å bringe en nyhet straks den kommer i deres hender, ikke vente til når det passer best.

Selvfølgelig er det deres oppgave, som de understreker, å ettergå en statsministerkandidat. Men man har visst at Støre ville være statsministerkandidat i svært lang tid. Hadde man saker å konfrontere han med, burde dette blitt gjort med en gang.

Jeg arbeider, som den øverste leder for alle institusjonene under Den europeiske Menneskerettighetskonvensjonen, mye med mediespørsmål. Angrep på mediefriheten fra myndigheter er en av vår største bekymringer. Men falske nyheter, vridde reportasjer, og politisk beregnede reportasjer bekymrer oss også veldig mye.

Del hvis dere tror det er nødvendig med søkelys på dette.»

Så er det delt, men ikke ut fra Jaglands intensjon. For det er ikke småtteri fra en eks-statsminister som over lang tid – og fortsatt – lever godt med at norske medier ikke akkurat kjennetegnes ved å ha noen forkjærlighet til høyresiden i norsk politikk.

Dessuten kommer det fra samme mann som ikke hadde noen skrupler, til tross for sin generalsekretærrolle i Europarådet, å blande seg inn i norsk politikk med en kronikk som handlet om «den farlige populismen». Her hevdet han blant annet at «rettsstaten gjelder bare hvis den passer inn i Sylvi Listhaugs eget bilde.» Bakgrunnen var at Listhaug – slik som en rekke andre også har gjort – utfordret Den europeiske menneskrettighetskonvensjonen. Men Jagland dro på:

Men deler av Fremskrittspartiet er likevel i en særstilling, for den historisk farlige populismen er den som deler befolkningen inn i den opprinnelige etnisk rene mot alle de andre som truer dette folket. Folket er i deres forstand en homogen masse som er under trussel fra de andre.

Morten Wold, Stortingsrepresentant for Frp og medlem av Europarådets parlamentarikerforsamling reagerte sterkt på Jaglands kronikk: «Det er mulig Jagland savner livet i norsk politikk, men hans inntreden i den norske valgkampen tenderer inn mot misbruk av stillingen som Europarådets generalsekretær,» skrev Wold i sitt tilsvar, som påpekte at han vurderte å ta saken inn til ministerkomiteen i Europarådet.

Og nå sitter altså samme Jagland og sutrer over Aps elendige valg. Og skylder på media. Hva ville Jaglands budskap vært om Ap vant? Mannen er ikke sann.