Kriminalitet

IS-tiltalt fembarnsfar håper på frifinnelse – igjen

I dag startet rettssaken mot den tiltalte fembarnsfaren som tok med seg sin kone og fem barn til IS-kontrollerte Raqqa i Syria. Han er tiltalt for terrorplanlegging og medlemskap i IS, noe han nekter for. Syreren er en tidligere avvist asylsøker fra 2003 som ble utvist, men som tydeligvis har vært i Norge, i Tromsø og på Senja, helt siden han giftet seg med sin norske kone i 2004. Politiet tror nå at mannen, som også har flere narkotikadommer på seg, kom med falsk ID til Norge.

I dag startet rettssaken i Oslo tingrett mot den IS-tiltalte fembarnsfaren fra Syria. 38-åringen er tiltalt for å ha planlagt terror og for å ha tilsluttet seg terrororganisasjonen IS.

Ifølge tiltalen tok han med seg familien fra Norge til Syria fordi de skulle leve og bo i ISIL-kontrollert område.

Fra Senja til Raqqa

For tre år siden tok tiltalte med seg familien, kona Ruth Johansen (da 34) og fem barn (alle under ti år), fra Senja til det som angivelig skulle være en ferie i Istanbul. Etter kort tid tar han familien med seg til Syria.

I et lengre intervju tidligere med VG har Ruth Johansen fortalt om hendelsen, og at hun ble lurt av det som nå er den tidligere muslimske ektemannen. Her fremkommer det at det var i 2004, etter at hun konverterte til islam, at hun giftet seg med syreren, eller i alle fall inngikk et muslimsk ekteskap da de ble viet av en imam i en Tromsø-moské. Det heter også at syreren egentlig var på vei tilbake til Syria da han ikke fikk seg jobb i Norge, men «så fant han seg altså en norsk kone gjennom en kamerat». Hun har også vært i Syria hos hans familie i Idlib-provinsen, i 2006 da hun var gravid med første datteren, hvor hun likte seg godt.

På denne tiden bodde paret i Tromsø, men så kom ektemannen til at han ville «unna bylivet i Tromsø fordi det var så mange vantro der», forteller Johansen. De flyttet til Senja, og han ble mer og mer konservativ. Han sluttet å røyke, sluttet å høre på musikk, nektet kona ting, og som det heter: på denne tiden brukte Ruth hijab, dette tøystykket som liksom ikke betyr noen ting. Etter at krigen i Syria startet i 2011 ble han ifølge kona mer aggressiv. Via internett hørte han på imamer, sier hun, så begynte han å dra til Tromsø i helgene. Han skulle»treffe kamerater som snakket språket hans». I april 2013 tropper politiet opp hos henne. Da er ektemannen tatt på Gardermoen med metamfetamin og hasj. «Etter pågripelsen tilstod han og oppga hvem han var kurer for. Ifølge dommen var han ikke del av et kriminelt nettverk, og det syntes som ’tilfeldig’ at han hadde tatt på seg oppdraget», melder VG.

Johansen fortsatte sitt ekteskap med syreren, og sommeren 2014 blir hun presentert for billetter til Tyrkia. Siden hun var blitt advart i lokalmiljøet om at han kunne lure dem inn i Syria, ba hun om å få se returbillettene. Det fikk hun ikke, men han skal ha sverget på koranen at han ikke skulle gjøre det, forteller hun, en handling hun valgte å stole på. I ettertid har hun fortalt at når hun konfronterte han med dette, skal han ha sagt at det er «lov å lyve når målet var å gjøre barna til gode krigere og muslimer.»

I Syria kan det synes som om ektemannen innser at det han har begitt seg og familien ut på, ikke ble slik han trodde. Han velger å følge familien ut av Raqqa og Syria, som er den sjansen kona og barna har for å komme seg vekk da kvinner ikke kan reise alene. «Historien om familiens reise ut av Syria bryter også med fortellinger om at det ikke finnes noen vei ut og at pass må brennes, om man først har reist inn i IS-kontrollerte område», påpeker VG, for familien kom seg ut på samme måte som de kom inn: med buss og ID-dokumenter.

Tilbake i Norge blir ektemannen arrestert når de stiger ut av flytoget på Oslo sentralbanestasjon, men som Johansen spør i VG:

Den dag i dag skjønner fortsatt ikke Ruth hvordan hennes etterlyste mann kunne ta seg fritt gjennom Europa – helt fram til Oslo sentrum.

– Han var jo etterlyst, men i alle passkontroller gikk han igjennom. I Istanbul, København og Stockholm. Men også den på Gardermoen. Rett igjennom, sier hun.

Frifinnes

Han får besøksforbud overfor kona og barna, samtidig som han soner narkotikastraffen fra 2013. Ruth skiller seg og går til sak for frihetsberøvelse av henne barna. Her blir han også tiltalt for å ha brutt besøksforbudet. Han nekter straffeskyld for frihetsberøvelse, men innrømmer å ha brutt besøksforbudet. For begge deler ble han frikjent. Den alvorligste tiltalen, frihetsberøvelsen, fordi «forholdet ikke omfattes av norsk lov». I VG i februar 2016 refereres følgende:

Retten har ikke gått inn på den strafferettslige vurderingen av tiltalen i saken i det hele tatt, på grunn av bestemmelser i den nye straffeloven av 2005, som trådte i kraft i oktober i fjor.

«Etter straffeloven 2005 kan (…) en rekke alvorlige straffbare handlinger, blant annet frihetsberøvelse, begått av norske borgere i utlandet bare straffes dersom overtredelsene også er straffbare etter loven i landet handlingen ble foretatt (…)» heter det i dommen.

Han ble frikjent for brudd på besøksforbudet fordi det gjaldt en annen tidsperiode enn når hendelsen skjedde. Han ble ilagt å betale 650.000 kroner i oppreisningserstatning til eks-kona og barna fordi retten kom til » (…) funnet det bevist med klar sannsynlighetsovervekt at (tiltaltes navn) har fratatt Johansen og deres fem felles barn friheten».

Nekter for terror

Via tolk forteller 38-åringen i retten i dag at han sa til sin kone «at det (er) best i Syria», melder NRK. Han legger også til at «Samtidig har de sider som ikke er bra.» Han nekter for at han skulle uføre noe terror eller tilslutte seg IS.

– At jeg har vært i kontakt med medlemmer av Islamsk stat, det er riktig. Det var de som fraktet meg inn i Syria. Men jeg har ikke inngått noen avtale med dem om at jeg skal verves til den bevæpnede konflikten eller være en del av den Islamske staten.

Videre skal han ha hatt et vanskelig liv på Senja, og at det ble verre når krigen brøt ut i Syria, sier han. Planen i Syria var å jobbe som baker, eller innen olje, og han hadde med seg om lag tusen euro (i underkant av 10.000 NOK). Hva som skjedde etter grensepassering til Syria er også noe helt annet enn hva eks-kona forteller. De skal ha blitt møtt av væpnet ISIL-soldater og hvis de stakk ville de få strupen skåret over. Han skal så ha blitt sendt på treningsleir, mens kona og barna ble plassert sammen med andre kvinner og barn tilhørende ISIL. Her ble de fratatt mobiltelefoner, nettbrett og ID-dokumenter (hvilket står i kontrast til at Ruth via mobil hadde kontakt med sin mor, ifølge intervjuet i VG).

– ​Man har full bevegelsesfrihet innenfor der man er statsborger. Det prinsipielle i denne saken er om man kan straffe NN (tiltalte) på bakgrunn av at han har reist hjem, sier forsvarer Nils Christian Nordhus.

Nordhus sier til NRK at «å bo og leve innenfor territoriet til dem Islamske stat innebærer ikke at man også deltar i organisasjonen ISIL».

Hvem er han?

Hvem er egentlig den tiltalte syreren?

Ifølge NRK kom han til Norge i 2003 og søkte asyl. På denne tiden raste Irak-krigen, hvor det blant annet var satt opp blokade for rømningsvei til Syria, så syrere hadde neppe noe håp om opphold i Norge. Allerede året etter han kom, i 2004, ble han dømt for narkotikalovbrudd og i 2005 ble han utvist fra Norge. Så heter det at «han fikk innreise igjen i 2011 for å blir forent med Ruth Meyer Johansen og deres barn».

Men dette henger jo ikke å greip med deres historie.

De giftet seg i 2004 i Tromsø. De bodde i Tromsø, så Senja, det er ingenting som tyder på at han ikke har vært i Norge også etter at han ble utvist i 2005. Står vi overfor nok en utvsiningssak som ikke ble effektuert?

Da han møtte sin nå forhenværende kone, i 2004, heter det at han ikke fant jobb og «egentlig» var på vei tilbake til Syria på dette tidspunktet. Ekteskapet ga åpenbart syreren rett til gyldig opphold i Norge, men er han norsk statsborger?

Så til det virkelige oppsiktsvekkende: For, fortsatt ifølge NRK, så mener politiet i dag at han oppga feil ID da han kom til Norge.

Det forteller kanskje noe om hans eks-kones spørsmål om hvordan det kunne ha seg at han gikk gjennom samtlige passkontroller i Europa uten at noen reagerte, til tross for at han var etterlyst. Hadde han nye falske ID-dokumenter for seg selv? Hva er så de ekte ID-dokumenter på vedkommende? Hvis mannen er norsk statsborger og han har oppnådd statsborgerskapet på falsk ID, må statsborgerskapet trekkes tilbake.

Videre har han tatt med sin kone og barna til det krigsherjede Syria, til og med inn i IS-dominerte områder, hvilket tyder på at han nå ikke kan påberope seg retten til asyl. Så hvis han ikke allerede er norsk statsborger på korrekt grunnlag og blir dømt, bør han returneres «hjem» slik hans advokat omtaler Syria.

Denne saken beroliger meg ikke hva gjelder kontroll med hvem som er i Norge. Men hvis han blir dømt for anklagene, og ikke er gyldig norsk statsborger, skal han da få bli i Norge på grunnlag av sine fem barn – til tross for at han gjort familien syk?

Man kjenner på oppgittheten.