Ytringsfrihet

Hvem bør leges?

Under tittelen "Kan landet leges" slår leder i Antirasitisk senter et slag for bekjempelsen av høyrepopulister i Norge, men han oppnår bare å bevise sin egen uvitenhet. Så her er helt andre enn landet som bør leges.

Faksimile Dagbladet

Jeg vet ikke hva som er verst, at leder i Antirasistisk senter (ARS), Rune Berglund Steen, får lov til å leke seg i offentligheten, eller at Dagbladet knapt nok kan lese hva de selv velger å publisere.

Under tittelen «Kan landet leges?» kommer Berglund Steen med en kommentar til det nylige avholdte stortingsvalget – og det for han åpenbare forferdelige valgresultatet, for i ingressen heter det:

«Et parti som har dyrket fordommer og splid så lenge det har eksistert, har fått fornyet tillit til å utøve regjeringsmakt. Hva gjør det med landet?»

Berglund Steen vitner med dette at «landet hans» er kontorlokalene til ARS, og der definerer de nok virkeligheten ut fra eget forgodtbefinnende.

Men om ikke ARS vet så mye om landet, så vet de overhodet ingenting om verden. Første linje i kronikken til Berglund Steen lyder:

«Dette er altså landet som ikke klarte å stanse høyrepopulisters framgang, til forskjell fra Frankrike og Nederland. Dette er Norge, i alle fall for nå. Jeg holdt på å skrive ‘Velkommen til oss’, men det ville ha vært upresist.»

Og da trenger du ikke lese mer. For la oss bare legge til:

Parlamentsvalget i Nederland 2017 fant sted 15. mars. Valget gjaldt 150 representanter til parlamentet. Partiet VVD som var ledet av sittende regjeringssjef Mark Rutte, beholdt stillingen som parlamentets største parti (i overkant av 21 prosent, 33 seter i parlamentet). Frihetspartiets (PVV) Geert Wilders, som omtales som høyrepopulist, kom på andreplass (i overkant av 13 prosent, 20 seter).

Emmanuel Macron, selverklært sentrumskandidat, ble valgt til president i Frankrike 7. mai med 66,1 prosent av stemmene. Motkandidat Marine Le Pen fra Nasjonal Front, som omtales som høyrepopulist, fikk 33,9 prosent.

Si hva du vil, men hvis det er dette Berglund Steen mener med «å stanse høyrepopulister» så tror jeg han må innse at han lever i et drømmeland.