Aktuelt

FrP bykser frem på ny meningsmåling – skolevalgets jubel stilner for Ap

Det var stor jubel fra Ap da skolevalgresultatet i går ble kjent, selv om det var SV som hadde størst grunn til å juble. Dagens meningsmåling går derimot FrPs vei, som sikrer borgerlig flertall.

Fra NRK

En fersk meningsmåling for NRK viser at FrP går mest frem og sikrer dermed et borgerlig flertall. Men siden verken Høyre, KrF eller Venstre gjør noen god måling, er flertallet knappest mulig.

FrP får 17 prosent på denne målingen, som er en oppgang på 2 prosentpoeng fra forrige måling, og 0,7 prosentpoeng bedre enn ved stortingsvalget 2013. Høyre går tilbake 1,5 prosentpoeng til 24,2 prosent, mens KrF ender på 4,5 prosent som er en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng og Venstre er fortsatt under sperregrensen med 3,5 prosent med en fremgang på 0,2 prosentpoeng.

Ap er fortsatt Norges største parti med 25,8 prosent, men ligger nå farlig tett med Høyre. SV stabiliserer seg over sperregrensa med 5,6 prosent, som er en nedgang på 0,2 prosentpoeng.

Sp får 9,6 prosent, igjen en tilbakegang, denne gangen på 1,0 prosentpoeng.

Ap jublet for skolevalg i går

«Arbeiderpartiet og Høyre tilbake i skolevalget, SV mest frem» var den nøkterne meldingen fra Norsk senter for forskningsdata (NSD), mens mediene fokuserte på en jublede Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Mani Hussaini. I Dagbladet het det «Brakseier for Støre i skolevalget: – Beste resultat noensinne i et stortingsvalgår», hvor det ble løftet frem differansen til skolevalget 2013 som blant annet viste en fremgang på 4,8 prosentpoeng for Ap og 5 prosentpoeng for SV. Bortgjemt under grafikken kom det frem at «Sammenligner man med skolevalget foran kommunevalget i 2015, er bildet imidlertid et annet. Ap har gått ned fire prosentpoeng fra 2015». VG fulgte på: «Brakvalg for SV – Ap klart største parti».

Fra NSD

Forholder vi oss til sammenligning med siste valg i 2015, som antakelig er det mest riktige da det ved skolevalg ikke er noen systematiske partiforskjeller ved nasjonale og lokale valg, er det kanskje SV som har mest grunn til å juble. For selv om Ap er klart største parti med 27,8 prosent, faller det altså kraftig med 4 prosentpoeng. Ikke uventet er SV ungdommens store vinner, med en oppslutning på 10 prosent, en framgang på 2,5 prosentpoeng siden 2015. Sp ender på 6,8 prosent, frem 1 prosentpoeng. Også Rødt gjør det godt blant de unge. De får støtte fra 5,7 prosent, en framgang på 1 prosentpoeng. MDG har mer grunn til å gruble da en skulle tro de hadde stor appell blant de unge, men de står på stedet hvil med en oppslutning på 6,8 prosent.

For Høyre og FrP er utslagene i skolevalget faktisk små, og det selv etter fire år i regjering med samarbeidspartiene Venstre og KrF. Regjeringsslitasje og stadig kritikk fra Venstre og KrF synes dermed ikke å ha slått nevneverdig inn.

Høyre er fortsatt størst på borgerlig side med 15,1 prosent, som er en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng fra 2015. FrP ender på 10,4, en tilbakegang på 0,3 prosentpoeng, og er dermed tredje største parti i skolevalget rett foran SV. Venstre går frem 0,9 prosentpoeng og ender på 7,4 prosent. KrF får støtte fra 3,1 prosent av ungdommen, som er en tilbakegang på 0,1 prosentpoeng.

Dette forteller oss vel det vi visste: Ungdommen er idealistisk og holder seg gjerne til partiene på venstresiden. Men det kan også være en indikasjon på at MDG ikke klarer å komme seg over sperregrensen ved stortingsvalget, at SV «overlever» grensen, at Ap kommer til å gjøre et dårligere valg enn på lenge og at Sp fant formen for tidlig.

Dagens meningsmåling slår fast at dette blir et av de mest spennende valg på lenge.