Innsparket

Borgerlig flertall, tross nedgang for FrP

Ap ligger fortsatt på et for dem begredelig nivå på 25-tallet, der Høyre puster dem i nakken. Og til tross for nedgang for FrP så holder et Venstre over sperregrensen liv i et borgerlig flertall.

En meningsmåling utført av Respons Analyse for Aftenposten, Adresseavisen og Bergens Tidende (kun for abonnenter) viser borgerlig flertall, til tross for Fremskrittspartiets nedgang.

Arbeiderpartiet kan fortsatt skilte med å være Norges største parti, men med kun 25,6 prosent puster Høyre dem i nakken. For mens Ap har en nedgang på 0,5 prosentpoeng så har Høyre en fremgang på 0,8 prosentpoeng, og ender dermed på denne målingen på 24,7 prosent. Det gir at differansen mellom Ap og Høyre er på fattige 0,9 prosent.

FrP havner på 14,3 prosent, som er en tilbakegang på hele 2,3 prosentpoeng. Kristelig Folkeparti får 5,5 prosent som er en svak fremgang på 0,1 prosentpoeng. Og selv om Venstre har en nedgang på 0,4 prosentpoeng, så holder de seg over sperregrensen med 4,5 prosent.

Dermed kan Høyre, FrP, KrF og Venstre skilte med 49 prosent.

På venstresiden er det Sosialistisk Venstreparti som har størst grunn til å juble. SV går frem 1,1 prosentpoeng og ender på 7,3 prosent. Dette er den høyeste Respons-målingen siden februar 2009, altså på over åtte år. Det kan dermed se ut som om SV klarer å styre unna sperregrensen som de over tid har sett i hvitøyet. Også Rødt gjør det rimelig bra på denne målingen med en fremgang på 0,7 prosentpoeng, men de ligger fortsatt under sperregrensen med 3,1 prosent.

For Miljøpartiet de grønne er målingen trist lesning. MDG går tilbake med 2 prosentpoeng og havner på stakkarslige 2,7 prosent. Det kan kanskje, sammen med skolevalget

Også Senterpartiet gjør det rimelig bra, selv om de har sett bedre målinger enn dette. De får 9,9 prosent, som er en fremgang på 1,1 prosentpoeng.

Men Ap, SV og Sp, altså det tidligere rødgrønne alternativet, ender kun på 42,8 prosent. Her ville det heller ikke hjulpet med MDG.

Vi går utvilsomt et spennende valg i møte, så her er det bare å dekke bordet for en lang ferd inn i natten på mandagskvelden.