Innsparket

Svensk minister hopper rett inn i norsk valgkamp

Den ferske migrasjonsminister Heléne Fritzon (S) avlysning av møtet med Sylvi Listhaug (FrP) er den beste PR hun og partiet kunne fått.

VG kunne i dag opplyse at den svenske statsråden Heléna Fritzon (S) avlyste møtet hun i dag hadde avtalt med Sylvi Listhaug (FrP) idet Listhaug og hennes følge landet på svensk jord. Begrunnelsen fra den ferske migrasjonsministeren fra juli i år er at hun ikke «vil være en del av Listhaugs valgkamp».

Og da ble hun akkurat det! Å avlyse dette møtet er samme taktikk som svenske partier i årevis har utøvd overfor Sverigedemokraterna (SD), vend dem ryggen – selvsagt med resultat at SD bare får flere og flere tilhengere.

Et bedre PR-stunt kunne neppe FrP ha håpet på, særlig siden Fritzon påpeker følgende:

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-zoner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Helene Fritzon i en e-post til VG.

Tja, det er i så fall et definisjonsspørsmål. For det er kanskje ikke spesielt stor avstand mellom «no-go»-zoner og «utsatte områder»? Sistnevnte er begrepet som politiet i Sverige bruker, der begrepene skildrer de samme utfordringene, om enn av noe ulik karakter. Her fra politiets nasjonale operative avdelings rapport – fra juni i år – om nettopp «Utsatta områden – Social ordning, kriminell struktur och utmaningar för polisen» (se faksimile fra rapporten).

Faksimile av rapportens side 7, som til overmål er Innledningen

Men VG er åpenbart så begeistret for at den svenske ministeren kontant avviser problemene i Sverige, så de skynder seg til sjefen over alle sjefer, statsminister Erna Solberg, og spør hva hun mener om Listhaugs påstand:

– Sylvi sier det finnes over 60 «no-go»-zoner i Sverig – noe som tilbakevises av den svenske ministeren. Er dette et valgkampstunt?

– Listhaug må passe på at det hun sier er i overensstemmelse med det myndighetene lokalt mener om situasjonen, svarer Solberg.

Men du glemte én ting, Solberg! Du kunne minnet VGs Marie Melgård om at det er fullt mulig, ja kanskje endog forventet, for en journalist å sjekke påstander selv.

(Og ja, jeg tror dette er et valgkampstunt fra Listhaugs side. Et jævlig vellykket ett, takket være svenske ministre som Fritzon og aviser som VG).