Kriminalitet

Politiet vitne til overlevering av skytevåpen på Tøyen

DEL 2: To menn ble tatt med flere håndvåpen av Oslopolitiet. Den ene av de involverte mennene var ute på prøveløslatelse. Til tross for pågripelsene var begge raskt ute i det fri igjen.

HRS presenterte nylig gruppen Trygge Grønland, hvor vi fremover vil rapportere en del av deres saker fra et nyhetsbrev for å fortelle noe om politiets virkelige verden. Denne saken handler om våpen på avveie:

Da politiet foretok en husransakelse på Tøyen i Oslo i forbindelse med en helt annen sak, ble en av politibetjentene oppmerksom på noe mistenkelig som foregikk i en bakgård i nærheten.

Politiet registrerte at en mann overleverte en grønn matavfallspose med ukjent innhold til en en annen mann. Mottakeren var ikledd en tradisjonell pakistansk drakt. Politiet mistenkte at det handlet om overlevering av narkotika.

Patruljen iverksatte handling og dekket opp kvartalet. Han som hadde overlevert posten ble pågrepet, og ved ransakelse viste det seg at han hadde en stor seddelbunke i baklomma.

357 Magnum

Politiet tok seg deretter inn i bakgården hvor overleveringen hadde skjedd og startet søk.

Den pågrepne, la oss kalle han «Rana» (20 år), hadde nøkler på seg som passet til en av kjellerbodene. Her ble det funnet håndvåpen, blant annet en 357 Magnum, og ammunisjon.

På bakgrunn av politiets observasjoner antok de at overleveringen (matavfallsposen) inneholdt våpen. Dette også fordi våpnene som ble funnet i boden var pakket i samme type matavfallsposer. Politiet stod altså overfor våpen på avveie, som det heter.

Et stor apparat ble iverksatt for å avdekke identiteten til mottakeren.

Tre dager senere ble vedkommende gjenkjent og pågrepet på Grønland. Det visste seg å være «Omar» (32 år), som ble prøveløslatt i mars i år fra en drapsdom på 14 år. Han er på prøvetid frem til 2022.

«Rana» erkjente i tingretten delvis straffeskyld for oppbevaring og avhending av skytevåpen.

«Omar» erkjente å ha mottatt en pose, men ønsket ikke å forklare seg om innholdet. Posen (med innhold) er fremdeles ikke funnet.

Så kommer det: Begge to er løslatt fra varetekt.

At de ble pågrepet og varetektsfengslet for grove brudd våpenloven, der det ene dertil er på prøveløslatelse, holdt altså ikke til mange timene i buret. Nå går de blant oss igjen, som frie menn. Dette samsvarer ikke med folks rettssikkerhet.