Terrorisme og ekstremisme

– Norge og Europa må gå hardere til verks for å avdekke terror

Islamistisk terror kommer nærmere og nærmere. Spørsmålet er ikke lengre om Norge rammes, men når vi rammes. Tidligere toppsjef for den israelske etterretningstjenesten råder Norge og Europa om å gå hardere til verks. Det gjelder et være eller ikke være for Europa, advarer han.

På et seminar på NTNU i Trondheim om Israel er den tidligere sjefen for Mossad, israelsk etterretningstjeneste, invitert. Men det uten at så mange av studentene aner hvem den nå 82 år gamle mannen er, kommenterer NRK Dagsrevyen, før det legges til: – Han er helt fornøyd med det, tidligere Mossad-sjefer snakker ikke i utide.

Et være eller ikke være

Efraim Halevy gjør altså et unntak for Dagsrevyens Tormod Strand, unntaket skriver seg til terroren i Europa. Halevys budskap er ikke å ta feil av.

– Kampen mot jihadistiske terrorister er et være eller ikke være for Europa, sier han, og fortsetter:

– De vil ødelegge de sosiale, rettslige og kulturelle systemene i Europa.

Ensartet system

NRK kommenterer at Halevy i tre tiår var i Mossad, de siste årene fra til 2003 som øverste sjef. Det påpekes at han var sjef for det som regnes som verdens beste etterretningstjeneste og i tillegg var han Israels EUs-ambassadør. Derfor har det tyngde når han sier dette:

Norge og Europa må bli tøffere hvis dere vil vinne kampen mot islamistisk terror, som i Spania i forrige uke. Og reglene må være de samme, uansett land.

Halevy mener det må være et ensartet system, der de samme reglene gjelder uansett om vi snakker London, Paris, Oslo eller annet sted, når man arresterer en mistenkt og avhører vedkommende. Og det er åpenbart at Halevy ikke setter terroristens «menneskerettigheter» i front, men heller borgernes trygghet. For som Halevy spør: «Hvor lenge kan han holdes før han får en advokat? Hvor mange dager kan en person sitte i varetekt før han stilles i retten?»

Poenget til Halevy, som for øvrig gjenspeiler mange av HRS’ politikilders frustrasjon over hvordan systemet fungerer i Norge, er at folk må forstå at for å kunne hanskes med islamistisk terror «må det tas andre forhåndsregler». Og dette bør alle i norske medier ta inn over seg siden de ivaretar individfokuset, uansett hvor kjeltring du er, men «glemmer» storsamfunnets trygghet, slik som en politimann nylig fortalte til HRS.

Politistat?

Andre forhåndsregler knytter seg til at motparten oppfører seg på en måte hvor det ikke utvises noen respekt for lov, orden og vanlig oppførsel, sier Havlevy.

På NRKs spørsmål om vi da ikke blir en politistat, svarer Havlevy:

– Dere bør ikke bli en politistat. Men for å unngå at det går så langt at dere bli en politistat, må dere ta alle de andre forhåndsreglene man kan ta, så det ikke går så langt at dere må si: «Nå er problemet så enormt at vi må gå til ytterligheter.»

– Med andre ord: Gjør dere det i tide, redder dere landet fra mye lidelse.

Noen vil sikkert mene at dette er å male Fanden på veggen, men det er bare til det smeller i Norge.