Kriminalitet

Liv og røre i Härnösand

Härnösand i Sverige er med sine 18 000 innbyggere en by på størrelse med Kristiansund. Der skjer det ting for tiden, men opplysningene fra politiet er sparsomme. Og det er ikke rart, ettersom politiet tydeligvis forbereder seg for å slippe å svare på spørsmål de ikke har lyst til å svare på.

To personer er pågrepet og mistenkt for grov mishandling, mens fem personer er fraktet til sykehuset i Härnösand med knivskader. Da er det enda godt at bråket – som involverte så mange som 20 personer, hvor av mange hadde forskjellige slag- og stikkvåpen – skjedde på selve sykehuset, for så var det jo ikke så langt å dra for de involverte.

Det er i det hele tatt meget betryggende at våre moderne samfunn har blitt så politisk, sosialt og kulturelt liberale at vi regelmessig kan lese om voldsmenn i flokk som går til fysisk angrep på politi, ambulanser, sykehus, kollektivtransport, posttjenester og andre representanter for staten. For hva skal vel liberale, vordende kunnskapssamfunn med voldsmonopol og redningstjenester, liksom?

Avisen Allehanda skriver at politiet har en teori om at det omfattende slagsmålet har sammenheng med en hendelse på Härnösands Stadfest – hvor det åpenbart skjedde litt av hvert – tidligere denne måneden:

– Grunden till det här vet vi inte, men vi har vissa aningar att det kan ha uppkommit något under Härnösands stadsfest och att delar av gängen drabbades samman då. Det kan finnas koppling till stadsfesten. Några av de här individerna har varit inblandade i något där och vi har konstaterat att något har hänt då, men vi vet inte riktigt vad, säger Anderz Ohlsson.

Dagbladet skriver på sin side at politiet tror at to gjenger barket sammen utenfor sykehuset, men at man ellers er sparsomme med opplysninger. Det skal være sikkert og visst.

Härnösand er nemlig blitt et livlig sted, og politiet forbereder seg derfor på å opplyse offentligheten ved å bevisst unngå opplysninger de ikke har lyst til å opplyse om.

9. juni måtte uniformert politi rykke inn i Härnösand sentrum etter at det hadde kommet trusler som ble rubrisert som «forberedelser til allmennfarlige ødeleggelser». Hvem, hva og hvorfor vites fremdeles ikke, trusselen ble sendt på sms fra et uregistrert kontantkort.

Nylig ble det kjent at Härnösands politi fikk inn et stort antall anmeldelser og voldtekter og seksuelle overgrep i forbindelse med Stadsfesten i byen. Til sammen ble det anmeldt tre voldtekter og 19 seksuelle overgrep. Tre av ofrene er under 15 år. Fire mistenkte ble pågrepet, men to av dem er sluppet fri. I tolv av anmeldelsene finnes det angivelig intet signalement av gjerningsmennene eller beskrivelsen er så vag at politiet ser det som lite trolig at sakene blir oppklart.

– Dette er et nytt miljø, forklarte Härnösand politis talsmann Börje Öhman, som la til at dette problemet har eskalert i hele landet.

Nettmagasinet Samtiden.nu, som utgis av partiet Sverigedemokratene, lurte på hva slags nytt miljø det kunne være og spurte direkte: Det er en kjent sak at mange av denne typen forbrytelser begås av enslige mindreårige asylsøkere. Var det tilfelle i Härnösand også?

Og vår venn Öhman forklarte at han visste at spørsmålet ville komme og at han følgelig hadde forberedt seg grundig – ved å bevisst la være å undersøke:

Är de svenska medborgare?

– Det vet jag inte. Jag har inte rotat i det för jag visste att jag skulle få frågan och då kan jag svara att det vet jag inte.

At man er sparsomme med opplysninger overrasker således ikke; i de blindes rike kan jo den enøyde fortsette å være konge.