Innsparket

Tause Støre

Jonas Gahr Støre står ikke opp for ytringsfriheten og klarer ikke å ta avstand til islamismen. Tufter hans tilbakeholdenhet og taushet på å degge opp om innvandrerstemmer? Hva kan vi med Støre ved roret forvente oss av det fremtidige Norge, eller det Nye Norge, som Støre kaller det?

Kaltham Alexander Lie skriver:

«Jeg er lei av at norske politikere lar seg lure av muslimer som snakker om at de er krenket, utsatt for rasisme og stigmatisert og er frekke nok til å forlange midler så de kan bygge opp sin fundamentalistiske æres-og klankultur.»

( … )

«Har du noen gang sett et medieoppslag der en imam eller moskéleder gratulerer kirken med Jesus – Allahs sønns bursdag? Har du sett en moské heise regnbueflagget under Oslo Pride eller gratulere kvinnene på kvinnedagen den 8. mars?»

( … )

«Hvorfor går generøsiteten bare en vei? Og hvorfor er du og ditt parti så tause når det kommer til islam og muslimer, Jonas Gahr Støre?»

Fra Nettavisens gjesteblogg 12. juni

Du har helt rett, Lie. Toleransen er enveiskjørt. Vi skal forstå og tolerere intoleransen så lenge det kommer fra minoritetsgrupper. Andre veien kan det være tilnærmet null toleranse.

Jonas Gahr Støre (Ap) hadde flere møter med arabiske ledere i Midtøsten som utenriksminister. Han hadde blant annet direkte telefonsamtaler med toppledere som Hamas-Khaled Mishaal, selv om USA og EU har klassifisert Hamas som en terrororganisasjon.

Det er misforstått toleranse eller bare kunnskapsløshet, Lie. Det er kanskje derfor Støre er så taus nå?

Den egyptiske islamistbevegelsen Det Muslimske Brorskapet roste i sin tid utenriksminister Støre opp i skyene (2012) da han invitert islamistene på fri lunsj på den norske ambassaden i Kairo.

Hvordan var det Støre tenkte? Det er ikke lurt å sette seg ned med islamister for å spise rekesmørbrød, dialogue sammen med suspekte individer som har bånd til blant annet Hamas. Det er misforstått toleranse!

Når representanter for den amerikanske utenrikstjenesten advarte Støre mot Det Muslimske Brorskapet, uten at han tok det til etterretning, sier det noe om Støres vurderingsevne.

Når han attpåtil har sagt at «radikal islam ikke er et problem i Norge» og «vi er alle deler av minoriteter, Norge er blitt samfunn med mennesker med ulik bakgrunn» burde varsellampene blinke foran høstens Stortingsvalg.

Det er ikke tilfeldig at Støre har fått det lite flatterende kallenavnet «tåkefyrsten» Han er et barn av sin tid.

Tygg litt på den: «vi er alle deler av minoritetsgrupper»! Vi er liksom bare individer som møter hverandre tilfeldig på gaten? Eller hva mener han? Hvilken subkultur eller minoritetsgruppe tilhører Støre? Og hva forteller det oss om fellesskapet ethvert samfunn så sårt trenger?

I forbindelse med karikaturstriden (2005) nektet han å forsvare retten til blasfemi og ytringsfriheten. Støre ordla seg på en måte som satte muslimers følelser foran ytringsfriheten. Det er misforstått toleranse og feighet. Hans angrep på redaktør Vebjørn Selbekk i beste sendetid på TV var direkte skandaløst. Har han noengang bedt om unnskyldning? Nope.

Det er noe med Støre som er så formløst og flyktig. Han snur kappen etter vinden, samtidig som han ukritisk har støttet terrororganisasjoner som Hamas og Brorskapet. Det sier grunnen mye om hva vi kan forvente oss hvis Støre blir statsminister. Kanskje det ikke blir særlig høyt under taket i ytringsfrihetens norske hus! Selv ikke etter attentatet mot ukemagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar 2015, der tolv redaksjonelle medarbeidere ble drept, hørte vi mye fra det som nå var blitt partileder Støre.

Kaltham Alexander Lie spurte innledningsvis: «Hvorfor er du og ditt parti så tause når det kommer til islam og muslimer, Jonas Gahr Støre?»

Kanskje noe av forklaringen ligger i at åtte av ti fra et muslimsk trossamfunn foretrekker Arbeiderpartiet. Antall stemmeberettigede med innvandrerbakgrunn ved kommune- og fylkestingsvalget i september 2015 hadde økt med nærmere 147.000 personer, og utgjorde i overkant av 534.000. Dersom Jonas Gahr Støre makter å mobilisere innvandrerstemmene kan det få stor betydning for valgutfallet.

Vi kan ikke regne med å høre så mye fra Støre fremover, foruten meldinger som til lykke med ramadan, kamerater. Og til søndag er det id.