Aktuelt

Sverige – en økende sikkerhetstrussel?

Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) uttalte nylig at det i løpet av få år vært en eksplosjonsaktig vekst i antallet voldelige islamister i Sverige, og at det i dag befinner seg tusenvis av «ekstremistiske islamister» i landet. Expressen kan på sin side fortelle at flere hjemvendte IS-krigere har fått beskyttet identitet. Andre land reagerer og det svenske utenriksdepartementet er koblet inn.

Expressens har kartlagt noen av Sveriges hjemvendte jihadister, og kunne opplyse om at flere av dem har fått beskyttet identitet av svenske myndigheter.

Dette er personer som har kriget for terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) og åpent har posert på Facebook – ikke sjelden avbildet sammen med drepte fienders lemlestede kropper, skriver Expressen.

Rundt 150 IS-krigere har dratt tilbake til Sverige, hvor de lever i skjul og ofte med beskyttet identitet. Andre har registrert seg med nytt navn.

Kommunene de er bosatt i har ingen oversikt.

– Vi vet inte om några återvändare, säger Christina Kiernan, samordnare mot våldsbejakande extremism i Stockholms stad och beskriver för SVT situationen som orimlig.

Artikkelen har vakt internasjonal oppsikt, men da det nederlandske tidsskriftet Elsevier gjenga innholdet, skrev de feilaktig at Sverige gir jihadistene nye identiteter. Følgelig stilte politikere spørsmål om andre EU-lands sikkerhet.

Nu har svenska UD kopplats in i fallet. Efter publiceringen i Elsevier och frågorna från ledamöterna skriver man:

«I artikeln påstås att den svenska regeringen ger dessa personer en ny identitet. Detta stämmer inte».

Och precis som UD skriver har återvändarna inte fått nya identiteter, flera av dem har däremot – som Expressen kunde berätta – fått skyddade identiteter, så kallad spärrmarkering. Det finns också exempel på att återvändande jihadister som registrerat nytt namn hos Skatteverket.

Nylig meldte det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) at det har skjedd en eksplosjonsartet økning av antallet voldelige islamister i Sverige. – Vi har aldri sett noe i dette omfanget tidligere, uttalte Säpo.

Årsaken til den voldsomme veksten er først og fremst propagandaen fra Islamsk stat, og at krigen i Irak og Syria har samlet islamistiske ekstremister på en måte som ikke har vært sett tiddligere. Før var det forskjellige miljøer. – Vi hadde radikaliserte fra Nordafrika, Midtøsten og Somalia, men de var helt adskilt fra hverandre, sa Säpos generaldirektør Anders Thornberg. I en Säpo-rapport fra 2010 heter det at der var rundt 200 «ekstremistiske islamister» i landet, mens Säpo i dag mener det dreier seg om tusenvis. – Situasjonen er alvorlig. Det er en ny situasjon, som har blitt alminnelig, sa Thornberg, og la til at det er en historisk utfordring at ekstremistmiljøene vokser.

De alarmerende opplysningene fikk umiddelbart to danske partier – De Konservative og Dansk Folkeparti – til å kreve grensekontroll mot Sverige.

Det spørs imidlertid om det ikke må flere tiltak til, for Sveriges passregler ligner i den grad de dysfunksjonelle statene terroristene kommer fra at nabolandene, og sannsynligvis resten av Europa, bør begynne å ta svenske pass med en klype salt:

– Spørsmålet om misbruk av svenske pass er bare et av flere eksempler fra innvandringsfeltet som håndteres slepphendt. Sluttsummen for slepphendtheten truer det politiske systemet, opplyste pressesjef for det svenske utenriksdepartementet i 2008-2012, Anders Jörle. Han anklaget den svenske politiske ledelsen for å ha reagert for sent på misbruket av svenske pass og innformerte om at offsielle tjenestemenn i årevis har vært klar over at det forbløffende antallet «mistede pass» som regel ble solgt i Midtøsten. Ikke minst har mange «mistet» pass nærmere et dusin ganger på samme sted i Tyrkia.

En statlig svensk utredning viste da også hvordan 56 personer i perioden 2009-2013 hadde hentet ut minst åtte pass hver. Nesten 5000 personer hadde mistet passet sitt fire ganger. En person fikk nytt pass hele 18 ganger på fire år.