Aktuelt

Tusenvis av voldelige islamister bosatt i Sverige

I følge det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) har det i løpet av få år vært en eksplosjonsaktig vekst i antallet voldelige islamister i Sverige. Konsentrasjonen er størst i Stockholm, Göteborg, Malmø og Örebro.

Det bor tusenvis av voldelige islamister i Sverige. – Det har skjedd en eksplosjonsartet økning, melder Jyllands-Posten. – Vi har aldri sett noe i dette omfanget tidligere, sier det svenske sikkerhetspolitiet Säpo.

Årsaken til den voldsomme veksten er først og fremst propagandaen fra Islamsk stat, og at krigen i Irak og Syria har samlet islamistiske ekstremister på en måte som ikke har vært sett tiddligere. Før var det forskjellige miljøer. – Vi hadde radikaliserte fra Nordafrika, Midtøsten og Somalia, men de var helt adskilt fra hverandre, sier Säpos generaldirektør Anders Thornberg.

I en Säpo-rapport fra 2010 heter det at der var rundt 200 «ekstremistiske islamister» i landet, mens Säpo i dag mener det dreier seg om tusenvis.

– Situasjonen er alvorlig. Det er en ny situasjon, som har blitt alminnelig, sier Thornberg, og legger til at det er en historisk utfordring at ekstremistmiljøene vokser.

Sikkerhetspolitiets nye rapport handler om personer som sympatiserer med ekstreme og voldelige budskaper og personer som bistår radikale islamistgrupper med å rekruttere og samle inn penger.

Konsentrasjonen av voldelige islamister er størst i Stockholm, Göteborg, Malmø og Örebro.

Thorberg understreker imidlertid at det bare er et fåtall som besitter både hensikt og evne til å begå terrorangrep.

Den nye situation betyder også, at Säpo får meget store mængder af informationer. I år har der været omkring 6000 efterretninger hver måned. For fem år siden var gennemsnittet 2000 per måned.

Det betyder også, at indsatsen for at forhindre angreb kræver, at der tænkes i nye baner.

– Tidligere planlagde terrorister deres angreb over længere tid. De kunne bruge måneder på at skaffe sig viden, uddannelse og kontakter til de rigtige. I dag ser vi, at nogen får en idé og måske køber to knive eller lejer en lastbil og kører ind i en folkemængde, siger Säpo-chef Anders Thornberg.