Aktuelt

Sett inn forsvaret

I Vollsmose i Danmark har PostNord med øyeblikkelig virkning stoppet postomdelingen etter trusler og sjikane mot postbudene. Rådmannen for By- og kulturvikling i kommunen er ikke i tvil: Kan ikke politiet ordne opp, sett inn forsvaret.

Jyllands-Posten melder at det er to hendelser forrige uke som har vært utslagsgivende for PostNords beslutning om å stoppe postomdelingen i Vollsmose, en bydel i nordøstlige Odense, foreløpig i to dager. Det fortelles om at to av postbudene er blitt truet og sjikanert, samt at det skal være begått innbrudd i en av PostNords biler.

Vollsmose er en innvandrertett bydel, over 70 prosent har innvandringsbakgrunn, der nærmere to av tre har ikke-vestlig bakgrunn.

Folketingets postordførere er blitt orientert om PostNords beslutning av transportminister Ole Birk Olesen (LA).

PostNord reagerer resolutt på sjikane og trusler. Det samme gjør politikerne. (Foto fra PostNord.dk)

Venstres transport- og postordfører, Kristian Pihl Lorentzen, mener det er det «komplett uakseptable vanvidd» at fredelige postbud ikke får lov til utføre sin oppgave med omdeling av post i Vollsmose uten å bli truet og sjikanert. Han forventer at politiet reagerer øyeblikkelig og resolutt med de nødvendige maktmidler slik at ro og orden gjenopprettes.

«- Vi kan ikke have områder i Danmark, hvor der hersker lovløshed og utryghed blandt borgere. Hvad bliver det næste, hvis ikke dette uvæsen standses i opløbet?»

Rådmann for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Jane Jegind (V), grep til tastaturet da hun hørte om PostNords beslutning. Ifølge jp.dk skrev hun på Facebook:

«Nu er det simpelthen nok! Det er Danmark vi taler om. Hvis politiet ikke har magtmidler nok – så kan de bede om særlig hjælp ved forsvaret, men det vurderer politiet. Men det skal stoppe nu!»

I en pressemelding fra Fyns Politi heter det at de ser alvorlig på saken. Politiet nevner ikke i meldingen noe om manglende ressurser til å håndtere problemene. De påpeker heller at de ikke har mottatt noen anmeldes fra PostNord. Likevel har politiet invitert PostNords ledelse til et møte sammen Odenses borgermester.

Nettopp politikernes resolutte krav om at uønsket atferd og hendelser stoppes i oppløpet – om så med forsvarets hjelp – viser hvor grunnleggende forskjellig et samfunn som Danmark og Sverige er. Norge havner som vanlig midt mellom. Her på berget er kanskje den største utfordringen å få frem hva som virkelig skjer i samfunnet, slik at mest mulige effektive tiltak kan settes inn.