Aktuelt

Notre Dame – og London igjen

To nye angrep, Notre-Dame i Paris i går og Øst-London i dag.

Notre-Dame katedralen er kjent turistattraksjon midt i Paris.

I går ble det kjent at en mann, Massip Farid Ikken (40), angrep en politikonstabel utenfor Notre-Dame katedralen. Under angrepet, som skal ha skjedd med hammer og ulike stikkvåpen, svingte han også løs mot turister, og ropte «dette er for Syria». Ikken ble skutt og skadet av politiet. Etter angrepet skal Ikken ha fortalt at han er en «kalifatets soldat». Antiterrordelen av påtalemyndigheten i Paris åpnet etterforskning, meldte nyhetsbyrået AFP, og flere medier, f.eks. BBC, betegnet angrepet som en terrorhendelse.

Ikken, som skal være algerisk statsborger, har vakt betydelig interesse i nordiske medier, hvilket kan henge sammen med at vedkommende har bodd, studert og jobbet i Sverige. Han tok en mastergrad ved Universitetet i Uppsala og jobbet som journalist blant annet i Sveriges Radio. I 2009 mottok han også en journalistpris fra EU-kommisjonen. I 2013 skal Ikken ha flyttet tilbake til Algerie, for så å ta seg til Frankrike for å avlegge en doktorgrad. Hans veileder, Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikasjon, forteller til Aftonbladet at «det ikke fantes spor» av at Ikken skulle være islamist. Men politiet har gjort funn av blant annet en video der Ikken sverger troskap til IS.

Mer stille har det vært om dagens hendelse i Hermon Hill i øst-London. Her ble en kvinnelig barnehageansatt (30) overfalt på åpen gate av tre unge kvinner. Kvinnene, som beskrives av asiatisk utseende, lugget, slo og sparket, trakk kniv og ropte «Allah will get you». Offeret, som også ble skåret i armen, ble reddet av en mann som kom til unnsetning. Ifølge Daily Mail anser politiet ikke angrepet som terror. Ingen skal være arrestert.

Hvorfor sistnevnte ikke er å anse som en terrorhendelse, sier saken ingenting om.