Islam

Hatpredikanter i Sverige: «Svært alvorlig», sier sikkerhetsmyndigheten

I moskeen i Boräs har fem hatpredikanter talt til forsamlingen, og alle er nå gransket av sikkerhetsmyndighetene som finner situasjonen "svært alvorlig". En av predikantene er dømt i Tyskland for å ha oppfordret til å drepe jøder. Moskéledelsen stiller seg uforstående til at dette kunne skje. De hadde ikke gjort gode nok undersøkelser på forhånd, heter det. Sistnevnte påstand avvises kontant av sikkerhetsmyndighetene: Det ligger åpent i sosiale medier hva disse predikantene står for, heter det fra sistnevnte hold.

Personer med «ekstremradikal» bakgrunn har vært innleid som forelesere i moskeen i Boräs. En av dem er dømt i Tyskland for å oppfordre til å drepe jøder, forteller Expressen. Alle foreleserne fremmer radikal islam, væpnet jihad og martyrskap:

– Alla dessa förespråkar radikal islam som exempelvis jihadism och martyrskap, säger Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås till BT.

Centrum för säkerhet och beredskap har gransket alle de fem foreleserne etter tips om den dømte predikanten, nevnt over her. Selvsagt står «innskrenkede rettigheter» for kvinner og homofile på de samme predikantenes meny.

Borås Tidning skriver att Centrum för säkerhet och beredskap har granskat fem föreläsare som bjudits in till stadens moské. Detta sedan det kommit tips om att en av föreläsarna som för några månader sedan besökte moskén hade extremradikal bakgrund. Personen har tidigare dömts i Tyskland för att ha uppmanat till mord på judar, rapporterar BT.

Peder Englund, avdelningschef för Centrum för säkerhet och beredskap i Borås, förklarar för BT att samtliga fem personer som granskats förespråkar radikal islam som jihadism, martyrskap och inskränkta rättigheter för kvinnor och homosexuella.

«Svært alvorlig»

– Det går så klart mot både Boräs’ by og andre demokratiske verdier og vi ser svært alvorlig på at disse personenen har vært her og talt, fortsetter Peder Englund.

Så slås følgende fast:

 

Han konstaterar att det inte är svårt att ta reda på de fem personernas åsikter, exempelvis i sociala medier, och menar att det inte kan handla om att moskén har gjort ett misstag när de bjöd in dem.

Sa Centrum för säkerhet och beredskap informerte ledelsen i moskeen, Islamiska kulturföreningen i Boräs, om sin granskning, tok ledelsen tydelig avstand fra de samme personene de hadde invitert som forelesere. Ifølge Englund uttrykte ledelsen takknemlighet over å ha blitt informert om ekstremismen.

Englund og moskeen i Boräs. Skjermdump fra Boräs tidning.

Så hva svarer styreleder Ahmed Mohamed da media ber om en kommentar?

– Jag vet inte vem som har gjort bakgrundskontrollerna i de här fallen och när de har gjorts, men ibland kanske vi missar att göra en riktig granskning. Men när vi vet att en person inte är lämplig kommer den personen inte få sätta sin fot i vår församling.

Mer ekstremisme i Boräs

Nylig kunne vi fortelle om etableringen av en privat skole i samme by. Gruppen bak har åpne bånd til det totalitære Brorskapet. Skolen kan huse 550 barn og elever helt ned i førskolealder. Ut fra hva skolen selv forteller om undervisningen, vil elevene få en full islamistisk opplæring. Kommunen prøvde å stoppe planen grunnet frykt for segregering, men ble overprøvd av domstolen. Segregeringen får dermed enda flere føtter å gå på i byen, dertil også på bekostning av uskyldige barn.