Aktuelt

EU: Nesten ingen flyktninger blant de som ankommer Europa

Representanter for EU innrømmer at nesten ingen av migrantene som nå ankommer Europa fra Nord-Afrika over Middelhavet er flyktninger; langt de fleste er økonomiske migranter uten rett til å ta seg inn i Europa. Men det får du ikke lese om i norske medier.

Nesten ingen av migrantene som ankommer Europa over Middelhavet er flyktninger med beskyttelsesbehov. Den siste bølgen av ulovlig innvandring fra Nord-Afrika består hovedsakelig av økonomiske migranter som ikke har rett til å entre Europa, heter det i en offisiell henvendelse fra EU-president Donald Tusk til de europeiske lederne som deltok på EUs toppmøte i forrige uke.

Videre heter det at antallet ulovlige ankomster til Italia har økt med 26 prosent siden 2016. Tusk oppfordret EU til å bevilge mer penger til å trene opp og utstyre den libyske kystvakten i et forsøk på å stanse den omfattende og økende trafikken over Middelhavet.

Det er ventet at europeiske ledere vil samle seg om en betydelig skjerpet kontroll av EUs yttergrenser.

Europas politiske ledelse ønsker også at Libya skal overta samtlige søk- og redningsoperasjoner i det sentrale Middelhavet, da man mener at dette er den eneste måten å knuse menneskesmuglernes virksomhet på. Dette vil i så fall innebære at migranter som plukkes opp i Middelhavet blir fraktet tilbake til Nord-Afrika i stedet for å bli ferget over til Europa slik de blir i dag.

New York Times viste nylig hvordan europeiske skip, ofte eid av NGO-er, nå går inn i libysk farvann – nesten helt inntil kystlinjen – for å «redde» ulovlige migranter og frakte dem til Europa. Å redde migranter ved Libyas kyst forhindrer mange drukninger, men gir også et dødelig incentiv for enda flere migranter å forsøke seg på reisen. – Migranter og flyktninger, oppmuntret av historiene fra de som har lyktes, forsøker den farlige overfarten fordi de er klar over og regner med humanitær assistanse til å nå EU, heter det i en rapport fra EUs grensebyrå Frontex.

Menneskesmuglerne bruker stadig mer uegnede fartøy og deler ut akkurat nok drivstoff til å nå ytterkanten av Libyas territorielle farvann. Det hender også at båtføreren fjerner motoren og returnerer til Libya i en annen båt, mens migrantene blir liggende i drift til et europeisk skip dukker opp. Europeiske skip fungerer således som menneskesmuglernes samarbeidspartnere.

Flere land har da også begynt å stille spørsmål ved NGO-er som for eksempel Leger Uten Grensers rolle, hvordan fergetrafikken deres finansieres og av hvem.

I tillegg vil EUs ledelse øke antall utsendelser av avviste asylsøkere i håp om å begrense ankomstene av økonomiske migranter. Det kan vise seg lettere sagt enn gjort, da avviste asylsøkere foreløpig er tilnærmet umulig å få sendt hjem. Det skyldes blant annet at svært mange migrantproduserende land er uvillige – ifølge tyske myndigheter gjelder det til sammen 28 land – til å ta i mot sine egne statsborgere. EU skal nå forsøke å bli enige om en utvidelse av listen over trygge tredjeland og gjøre den rettslige prosessen enklere slik at alle medlemsland kan deportere ulovlige innvandrere.

During a press briefing this morning a top diplomat was quizzed over why Mr Tusk had referred to people as “illegal” immigrants in his letter rather than asylum seekers or refugees.

The official replied: “In most of the cases, and that is actually the case on the central Mediterranean route, we’re talking clearly and manifestly about economic migrants.

“They get to Europe illegally, they do not have any documents which would allow them to enter the European soil.”

Up until now, senior EU officials have preferred to refer to people arriving in Italy and Greece as «irregular» migrants, denoting the fact they did not enter Europe through official channels . A shift in language to «illegal» suggests a significant hardening of that stance, criminalising this form of migration and paving the way for more deportations.

I løpet av de siste to årene har det vært to store folkevandringer mot Europa. Den første var i 2015, da det hovedsakelig var syrere og irakere som ankom. Den vi nå ser, består hovedsakelig av økonomiske migranter fra Nord-Afrika, Sub-Sahara og Bangladesh.

En lekket rapport fra Tysklands sikkerhetsmyndigheter anslår at så mange som 6.6 millioner nå venter i land nær Middelhavet i den hensikt å ta seg over til Europa.