Anbefalt

En pessimistisk terrorforsker: Intervju med Thomas Hegghammer

En av Europas fremste terrorforskere mener at islamsk terrorisme vil øke i årene som kommer.

Men først og fremmest er Hegghammer irriteret. Sidst i interviewet stiller jeg som mange andre journalister det sædvanlige spørgsmål: Om der er noget, han ikke har fået sagt. Interviewobjekter svarer som regel nej. Men ikke Hegghammer.

»Ja, der er faktisk noget, jeg ikke har fået sagt. Der er så mange myter om terror, og den myte, der nok irriterer mig mest, er påstanden om, at vi nu har så meget mindre terror end før i tiden. Underforstået at staterne reagerer alt for voldsomt i kampen mod terror. Men grunden til, at vi ser mindre terror, er netop, at staterne gør så meget. Det var simpelthen nemmere at gennemføre terroraktioner førhen. Hvis vi ser på statistikken, viser det sig, at angrebene i 1970erne og 1980erne fortrinsvis fandt sted i Spanien og Irland og var knyttet til spørgsmål om nationalitet. Ikke desto mindre er der mange, som mener, at terroren fandt sted i Europa som helhed. Men der var ingen i Norge eller Danmark, som gik rundt og var bange for terror begået af IRA eller ETA.«

Les hele i Weekendavisen