Islam

Guide for hijab for jentebarn i BT

"Vi skriver om det som er viktig for unge i Bergen." Slik promoterer avisen sin abonnementstjeneste BT Junior, og siden det er viktig for de unge i Bergen å bruke hijab lar de 13-årige Waad svare på "11 ting du lurer på om hijab" - og litt om islam.

Vi introduseres for 13 år gamle Waad, som kom til Norge som seksåring fra Sudan. Waad er muslim og har brukt hijab allerede «i flere år». Hun kan ikke tenke seg å gå uten, selv om det «kan bli litt varmt av og til.»

Faksimile av BT Junior 7. mai 2017

Siden BT Junior skriver om det som er viktig for unge i Bergen, skal vi loses gjennom det som nok flesteparten av de unge i Bergen ikke bryr seg det minste om eller som noen kan påtvinges mot sin vilje: hijab på jentebarn og påfølgende frihetsberøvelse eller forskjellsbehandling med grunnlag i islam.

For klart det er «viktig» for unge i Bergen å lære at likebehandling, frihet og selvstendighet var noe vi i Norge hadde før i tiden.

Let’s start!

 1. Begynn med hijab når du kommer i puberteten. (Vi snakker tross alt bare hår på hodet.)
 2. Foreldre har plikt til å fortelle døtrene at de bør gå med hijab. (Men hun valgte selv!)
 3. Hijab er beskyttelse. » … mange damer er utsatt for veldig stygge ting. Folk tuller ikke med den som har på seg hijab.» (Beskyttelse fra hvem?)
 4. Du trenger ikke bruke hijab hjemme, for der er bare damer eller menn fra nærmeste familie. (Alle menn utenfor familien er potensielt farlige?)
 5. Med krusete hår og stramme fletter gjør det ingen forskjell med hijab. (Det var ikke håret likevel?)
 6. Hijab er bare et sjal som kan kjøpes overalt – men neste år kommer Nike med sports-hijab. «Det blir kult!» (Nike vet å tjene penger, men her kan de bomme en smule?)
 7. Hvis du driver med sport er det bare å feste hijaben med ekstra mange nåler – og tre gjerne en hettegenser over. (Det er par sportsgrener en bør ligge unna, og varmt sa du?)
 8. Svømming? Nei. «Jeg er ikke med på svømmetimene på skolen, for jeg vil ikke ha svømming sammen med gutter av religiøse årsaker. Da har jeg egentrening sammen med dem som har glemt badetøyet.» (Gratulerer Storetveit skole med en «løsning» som ligger utenfor læreplanen. Hva sier skoleledelsen i Bergen om dette? For øvrig er det «bare» å innføre kjønnssegregerte svømmeundervisning, penger har vel Bergen nok av? Ikke? Da er det vel bare å innføre mer skatt?)
 9. Hijab-forbud er bare tull. «Vi dekker jo bare til håret vårt liksom, og hvorfor skal noen se det?» (Øh, nei, dere dekker ikke bare håret. Hvorfor er en ikke med i svømmeundervisningen, for eksempel?)
 10. «Skam» har for grovt innhold, selv med muslimske Sana – og er sistnevnte med på «fyllesfester og sånt, er det negativt. For det skal ikke muslimske jenter være.» (Men er du ikke-muslim er det ett fett?)
 11. Du trenger ingen app på mobilen for å vite når du skal gjøre dine fem bønner om dagen. (Det var da enda godt!)

Så kan BT fortelle oss at hijab er et «tørkle som dekker hode, hår, nakke og hals» og det vi kjenner som hijab «ble til i Midtøsten på 1970-tallet.» Vel, i den grad hijaben skal knyttes til noe, så skal den knyttes til Irans Ayatollah Khomeini – som igjen er kjent for å være hjernen bak mye av den internasjonale terrorismen. Hijaben kan også knyttes til det muslimske brorskapet i Egypt, som tok hijaben som sitt politiske islamistiske uttrykk. Walid al-Kubaisi har på glimrende vis forklart hijabens tilblivelse, uttrykk og utvikling.

Men slik historie skal vi ikke ha noe av til dette «tøystykket» som ikke har noen verdens betydning. Så alle unge, jenter i særdeleshet, i Bergen, nå har dere fått svar på de 11 tingene dere lurte så fælt på. Lurte du ikke, kan jeg fortelle at du sparer kr. 79 per måned.