Kriminalitet

Slekten som styrer deler av Göteborgs underverden

Politiets utfordringer i Sverige er ikke for pyser. Mafiatilstander synes å bre om seg. Nå nøster politiet opp en slektsgjeng med opprinnelse fra Beirut, med 125 medlemmer, som styrer deler av Göteborgs underverden. Her snakker vi kriminalitet som mord, utpressing, mishandling og trusler som kan utløses av et skjevt ord. Selv hardbarka kriminelle fra andre gjenger legger seg flat for Beirutfamilien.

På toppen finner vi familieoverhodet, den eldste i slekten, en 60-årig mann. Vi velger å kalle han Sjefen. Han omgir seg med brødre og deres sønner, egne sønner og svigersønner samt deres barn – gutter vel og merke, født på 1990-tallet. Kjennetegnet ved disse er at de ikke har skattbar inntekt, livnærer seg på kriminalitet og sprer frykt i de områdene de opererer. Spesielt utsatt synes nordøstre Göteborg, særlig Hammarkullen, å være, men flere av slektsmedlemmene bor i sydvest.

Samtlige i denne slekten har sin opprinnelse fra Beirut i Libanon. Slekten skal omfatte fem slektsgrener.

Totalt er det snakk om 125 personer, men det inkluderer kvinner og småbarn som ikke er kommet i myndighetens register.

– Dette er grupper som volder det lokale samfunnet store problemer og senker livskvaliteten for vanlige mennesker. En del av de her mennene er veldig lettkrenkede og kan svare med helt uproposjonal hevn, forteller Erik Nord, sjef for politiet i Stor-Göteborg, til Göteborgposten (GP).

De skremmer ikke bare vanlige folk. Også det politiet kaller «normalt sterke kriminelle sammenslutninger», eller etablerte kriminelle gjenger, vet at man ikke setter seg opp mot denne slekten. «Respekten» er dypt forankret, er politiets konklusjon. Frykt hadde vel vært et mer passende ord, men det liker vel ikke hardbarka kriminelle.

Det er lite som ikke minner om en mafia med importert ideologi og praksis fra Libanon.

Sjefen sjøl

I mars 2007 ble Sjefens yngste sønn knivstukket. Da møtte kriminelle fra de fleste gjengene opp for å bidra til hevnen. Hevnen viste seg å være like grusom som dårlig planlagt. En 18-åring, en nyinflyttet sydamerikansk ble skutt og drept på en idrettsplass, men var feil person. Et nytt uskyldig offer ble rammet.

Morderen, Sjefens nest yngste sønn, rømte landet. Han ble imidlertid tilbakekalt av sin far, og skal ha avtjent sin straff i Sverige. En straff som åpenbart ikke var spesielt avskrekkende, i alle fall ikke for Sjefen sjøl.

Hierarkiet i slekten er tydelig, påpeker GP, og viser til at «ærbødigheten» for de eldste ikke minst fremkommer ved at fire av Sjefens barnebarn født på 1990-tallet bærer hans for- og etternavn. Det gjør sikkert ikke politiets arbeid spesielt enklere.

Men om det er Sjefen sjøl som tar de endelige avgjørelsene, så vitner en rekke av slektsmedlemmenes rulleblad om at de ikke er spesielt tung å be.

Skremmende kriminalitetsbilde

Nærpolitisjefen i nordøstre Göteborg har gitt følgende beskrivelse av slekten: «30 av disse figurerer i politiets registre. Det handler om mord, utpressing, brudd på våpenloven, narkotikakriminalitet, grov krenkelse av kvinners frihet, mishandling og ulike trusler. Flertallet av personene i denne slekten har hatt vanskeligheter med å etablere seg i landet. Mange av dem har ingen skattbar inntekt i det hele tatt.»

Ett av mafians kjennetegn er grenseløst familiesamhold – i en partriarkalsk kontekst.

Det nevnes et par eksempler: I fjor ble en av slektsmedlemmene, en ung mann født i 1995 (da 20-21 år), mistenkt for å myrdet David Isho (25), også medlem i en kriminell gjeng. Liket, påført en rekke skudd, ble funnet ved en fotballbane i Angered, nordøst i Göteborg. Politiet sa da at de ikke nødvendigvis så mordet som et gjengoppgjør, da det «i disse miljøene skal så lite til. En kan skyte folk av ulike grunner. Det kan holde at man ser skjevt på noen.»

Det vises også til at fire menn i slekten – far, sønn og to svigerbrødre – nylig ble tiltalt for å ha medvirket til det som omtales som en «utstudert og fremprovosert gruppemishandling» med påfølgende dødstrusler da overgrepet ble politianmeldt. Også dette skjedde i Angered.

I desember i fjor gjorde politiet en husransakelse i Hammarkullen. Her ble det funnet automatvåpen og betydelige mengder narkotika. En av slektsmedlemmene, en mann født i 1992, ble pågrepet. Minutter senere var kvartalet fullt av folk som gikk til angrep på politiet og satte biler i brann. Det samme skal for øvrig ha skjedd for et par uker siden, da ble blant annet molotovcoctails og steiner kastet mot politiet.

Eksemplene sier også noe om hvordan denne slekten vanligvis opererer. Politiet forteller at deres framtoning baserer seg på ryktet om «enestående voldskapital» og «kompromissløst samhold». I tillegg kan de raskt tilkalle og samle en gjeng – ofte bevæpnet – som er beredt til å true og mishandle.

De stadige påminnelsene om at «her er det vi som bestemmer» fremsettes både mot innbyggerne og representanter for myndighetene. Det heter at i perioder er nordøstre Göteborg omgjort til et skrekkvelde. Det fører til at ingen våger å snakke med politiet, verken offer eller vitner.

Beboerne håper på bedre tider

Det brenner under hele den svenske samfunnsmodellen.

Beboerne håper politiet klarer å ordne opp. Prosjektet «Trygg Angerad» ble startet opp med det forsiktige kravet om nattero.

Nå sier Johan Wilck, som er Bostadbolagets nye distriktssjef i østre Göteborg, at han opplever nordøst som et parallellsamfunn. «Kanskje ikke 100 prosent, men likevel et tydelig delt samfunn. Det preges av taushet, der mye gjøres opp uten vår innsyn og kunnskap», sier Wilck.

Likevel er han optimist. Han viser til at politiet gjennomfører en knallhard innsats i eksempelvis Hammarkullen. Det innebærer igjen, hevder Wilck, at «selv vi mindre aktører, som opererer i periferien, må bli modigere og modigere.»

Men det spørs hvor modig en er i møte med kriminelle som dette. En får kanskje heller håpe på at politiet i Sverige holder ut. Selv det kan holde hardt.

GP.se: Polisen: Så byggde den stora släkten sin makt i förorterna