Innvandring

«Svenske tilstander i Oslo.» Neste generasjon blir verre

Unger med pistol. Unger som selger hasj. Unger som slåss, og slåss. Unger som ikke går på skolen. Kriminelle gjenger. Utviklingen i Oslos østlige og sørlige innvandrertette bydeler vitner om en utvikling som har Malmö som en foreløpig endestasjon. Men husk at byrådslederen Raymond Johansen er så stolt fordi Oslo vokser mer enn noen annen storby i Europa.

NRKs Anders Magnus har gjort en god gravejobb i forhold jeg tror politikere flest egentlig ønsker å lukke øynene for. I Lørdagsrevyen ble vi presentert et Oslo-bilde som er svært langt fra et utstillingsvindu. «Kidsa går med gønnere», altså barn ned i 15-årsalderen, og barn ned i 12-årsalderen selger dop, først og fremst hasj. Samtidig kommer det frem at gjengmiljøene er verre enn på mange år.

Skjermdump, NRK-grafikk 11. mars 2017.

Det er umulig å ikke parallellføre utviklingen med byer som Malmö, Gøteborg og Stockholm. It’s the demography, stupid, kombinert med verdikompassene til nye borgere.

Advarslene har ikke manglet

Rundt en tredjedel av Oslos borgere har nå innvandrerbakgrunn (32 prosent). Som vi viste i rapporten «Hvem er Norges innbyggere i fremtiden», kan nordmenn bli i minoritet i hovedstaden mot slutten av 2020-tallet. I rapporten «Segregering, mangfold og integrering – med fokus på Oslos delbydeler og skolen» (2014), viste vi at Oslo om 16 år, nå 14 år, kan ha åtte bydeler som demografisk sammenfaller med Rosengård i Malmö. De kritiske utfordringene Oslos høye vekst medfører, viste vi i en rapport året etter, «Befolkningsutvikling og noen kritiske utfordringer». Demografien undergraver skatteinntektene og gjelden til Oslo vokser, et klassisk element i å skape økonomiske forskjeller og slik stimulere til gettoliknende tilstander.

Men fikk disse og andre rapporter politikerne til å vise magemål? Nei, husk hva byrådsleder Raymond Johansen sa da han ble innstilt som kandidat før siste lokalvalg i 2015:

«Oslo er byen jeg har vokst opp i. Oslo er byen mine barn har vokst opp i. Oslo er byen min. Jeg er stolt over at Oslo vokser raskere enn noen andre byer i Europa. Jeg er stolt over at stadig flere velger å leve sine liv her.»

Skyting, horer og dop

En av dem NRK har snakket med er «Abdul». Gutten på 15 år er på rehabilitering for narkotikabruk. 13 år gammel var han gjengmedlem og begynte å ruse seg på hasj. Gjerne mesteparten av dagen.

Kanskje «regjeringsleder» i Oslo, Raymond Johansen har fått noen nye tanker? Skjermdump, NRK 11. mars 2017.

– Jeg følte meg aldri våken. Levde i en boble. Først når jeg kom hit har jeg begynt å tenke mer klart.

«Abdul» tror musikkvideoer, gangster-rap, fra Rinkeby, Chicago og Malmö, førte han inn i hasjmiljøet.

-Alt jeg hørte på dreide seg om skyting, selge, horer, røyke. Alt man hører på dreier seg om gjengkriminalitet og hasjrøyking.

Allerede som 14-åring var han en av de «store gutta» i gjengen, et liv preget også av ran og vold:

– Det ble mye bråk. Alltid er det noen som vil forsøke å rane deg, ta hasjen din, pengene dine, området ditt.

Mye av volden i de kriminelle gjengmiljøene dreier seg nettopp om kontroll av områder, og hvem som skal ha «rett» til å selge narkotika i de ulike bydelene.

Gjengene i Oslo driver med hærverk, tyverier, ran, slåsskamper og trakasseringer, i tillegg til narkosalg. De opererer særlig i Oslos sørlige bydeler (Holmlia, Søndre Nordstrand), og politiinspektør Einar Aas ved Seksjon for organisert kriminalitet, medgir at «det har vært en negativ utvikling». Aas forteller om blant annet om masseslagsmål mellom gjenger. Voldskriminaliteten øker.

– Jeg røper vel ingen stor hemmelighet hvis jeg sier at fokuset framover vil være rettet mot Oslo sør.

Gjenger har tette bånd til albansk mafia i Sverige. Altså snakker vi om grenseoverskridende miljø.

Vi er på full fart mot svenske tilstander, mener kilder NRK har snakket med. Det blir antakelig mer politi fremover på Oslo øst sine kjøpesentre.

En av gjengene, «Young Bloods», skal ha en kjerne på rundt 40 personer. På kort tid kan de «mobilisere flere hundre ‘fotsoldater'», ifølge NRKs kilder. Aas i Oslopolitiet mener tallene kan være høyere.

Typiske «Sverige-trekk»

I bydelene Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand, der gjengene styrker sin tilstedeværelse, er dette fellestrekkene:

  1. Rundt 50 prosent flere er sosialhjelpmottakere enn snittet for hele Oslo.
  2. Bydelene har rundt dobbelt så mange barnevernssaker.
  3. Frafallet i videregående skole er på nesten 30 prosent, mens i Oslo som helhet er frafallet 22 prosent.

Typisk er det i de sosialt svake lagene det er lett å rekruttere barn og unge til gjenger. En «veteran» innen gjengkriminaltet sier at det nå «har blitt svært lett å rekruttere barn og ungdom til gjengene».

Nå skal det nevnes at en politirapport sier kriminaliteten går ned blant unge i Oslo.  Så skal det sikkert diskuteres fremover hvem som har rett.

Ungdom på vestkanten bruker mest rusmidler, heter det i politirapporten:
«Blant elevene på siste trinn på videregående har 25 % brukt cannabis minst en gang i løpet av livet. Det brukes mer cannabis i de vestlige og sentrumsnære bydelene enn i de østlige bydelene»

Frykt

Gjengene skaper frykt i nærmiljøene ved truende og også voldelig opptreden. Foreldre på Mortensrud er redde for å sende barn på trening i idrettshallen.

En av guttene på laget sier til NRK at han er redd for ungdommene. Han tør ikke vise ansikt eller fortelle hva han heter.

– Jeg tror de fleste er redde. Gjengene er skumle. For når de ser deg, så angriper de og slår deg. Og du kan ikke si det til noen, for da er du en snitsj (tyster, jour. anm.).

Ikke bare barn og unge er redde for de voldelige gjengene, også trener Munir er det. Han lar ikke egne barn gå alene uten voksne.

Raske penger

Selgere av hasj kan tjene 40 – 50 000 kr i måneden. Jobber man «hardt» kan nettofortjenesten komme opp i 100 000 kr. Alderen på selgere har gått ned. De yngste er nå 12 år gamle.

Dette minner meg om forholdene i eksempelvis Marseille. Mitt første møte der med en byborger der, var en nordafrikansk gutt på rundt 16 år som ville selge meg hasj. Som jeg siterer fra en rapport i Islam. Den 11. landeplage:

«Viljen til (intern) kontroll med innbyggerne skyldes ofte
den omfattende illegale økonomien knyttet til handelen med rusmidler.
Man har lenge fullstendig undervurdert hvor alvorlig virkning den har
hatt for fremveksten av et alternativt samfunn hvor de kriminelle sjefene
kontrollerer forstedene, der rollene er snudd opp ned (barna kommer
med penger til foreldrene) og det samme gjelder verdiene (narkotikasalg
gir langt større inntekter enn arbeid) … Alene cannabis-‘businessen’
utgjør mellom 800 og 900 millioner euro (i Frankrike). En grossist i mellomklassen tjener mellom 250 000 og 500 000 euro per år (et sted
mellom 2 og 4 millioner norske kroner), mens en videreforhandler tar
inn mellom 35 000 og 77 000 euro (om lag 280 000 til over 600 000 kroner), og en gateselger mellom 4500 og 10 000 (25-80 000 kroner) per år. 70,2 % av de lokale dealerne som er blitt innbrakt (av politiet), kommer fra Nord-Afrika og det øvrige Afrika.»

Omfanget øker

NRKs kilder forteller at hasjbruken øker blant de unge. «De anslår at rundt en fjerdedel av alle unge i alderen 15–18 år i disse bydelene selger hasj, og at om lag halvparten av alle ungdommene her har røykt hasj eller gjør det daglig.»

Politiinspektør Einar Aas synes ikke dette er usannsynlige tall.

(…)

– Spør du meg, så er dette et litt større problem enn vi liker å erkjenne.

En kvinne som jobber frivillig for å hjelpe ungdommen, sier at hun kjenner unge på 15 år med pistol. Anne Karima Nordengen sier situasjonen er ute av kontroll:

– Situasjonen har blitt gradvis verre og verre og er nå ute av kontroll, sier Nordengen.

En annen og anonym kilde, «Younus», sier det slik:

-Som Kaveh sier i sangene sine, «Kidsa går med gønnere», bokstavelig talt. Du kan finne en 15-åring som har en ekte pistol hjemme.

(…)

-Pistoler. Hagler. Rifler. Kniver, balltre, køller. Bare forestill deg hva som kan brukes som et våpen.

Det blir verre

Kilder snakker åpent om «svenske tilstander». Og de tror det blir verre. Demografien tikker ikke i Oslos favør. Som «Abdul» sier det:

-Se på vår generasjonen. Den er ille nok. Neste generasjon kommer til å bli enda verre. Se på småungene som går i tredje til sjette klasse nå. Overalt så slåss de hele tiden. De har begynt å danne grupper allerede. De går ikke på skolen, går bare ute. Det er ikke vanskelig å falle ut i kriminalitet da.

Nordmenn har innvandret fra Somalia, Afghanistan etc, sa Kong Harald, mens Jens Stoltenbergs mantra var at innvandringen er en sosial og kulturell berikelse. Jo da, vi har heldigvis mange flotte personer i dette landet som har røtter i fjerne land, men at  den demografiske utviklingen i deler av Oslo skulle være av det gode, det våger vel knapt Raymond Johansen-uten-magemål og hans like påstå lenger, eller?

Se innslaget hos Lørdagsrevyen, NRK