Kriminalitet

Sverige desperat etter løsning på unge kriminelle marokkanere

Unge asylsøkere fra turistlandet Marokko herjer på kjøpesentre og jernbanestasjoner i svenske storbyer. De stjeler, er voldelige, dealer narkotika, og forgriper seg seksuelt på jenter og kvinner. Tross avslag på asylsøknad, nekter Marokko å ta imot sine egne borgere. Nå vil svenske politikere bygge ungdomshjem i Marokko for å løse problemet.

Det fremstår som ren utpressing fra Marokkos side. Å nekte å ta imot egne borgere, dertil barn ned i niårsalderen som har tatt seg til Europa og videre til Tyskland og Sverige, burde fått Europas politikere til å benytte ethvert mulig middel for å presse Marokko til å ta ansvar. Men våre politikere trives med å legge seg på ryggen?

400 unge i Sverige

Det anslås at rundt 400 unge og enslige marokkanere lever på gata i svenske storbyer nå. Deres opptreden overfor jenter og kvinner ses ikke minst på kjøpesentre og jernbanestasjoner, som Nordstan-senteret i Göteborg. Både ansatte og kunder antastes: De typisk omringes og grafses på. Tyskerne opplever nøyaktig de samme problemene. Derfor forhandler Tyskland og Sverige med Marokko om å bygge til ungdomshjem i det nordafrikanske turistlandet for å kunne deportere barna og ungdommen der. Sverige og Tyskland påtar seg regningen for et pilotprosjekt.

-Vi er på knærne

Allerede tidlig i fjor alarmert svenske politi om at de ikke hadde kontroll over situasjonen med unge kriminelle  utlendinger uten oppholdstillatelse. Det handlet da, og det handler nå, særlig om personer med marokkansk opphav.

– De här killarna är ett enormt problem för oss. De snor grejer överallt och misshandlar ordningsvakter på centralen. Tar tjejer mellan benen och ger dem örfilar när de säger ifrån. Alla poliser vet om det här, säger han.

På en rak fråga om hur arbetssituationen ser ut för poliser i Stockholm dröjer inte svaret länge – den är katastrofal.

– Jag skulle aldrig släppa iväg mina barn till T-centralen, det skulle ingen polis göra, säger han.

Løser problemet? Neppe

La meg understreke følgende: Situasjonen er dypt tragisk også for det enkelte barn og den enkelte unge av marokkansk herkomst. Nettopp derfor er det vel så tragisk at Marokko ikke tar ansvar.

Men vil to ungdomshjem i Marokko løse Sveriges problem? Ikke så langt jeg kan se. Pilotprosjektet i samarbeid med Tyskland stipulerer med 200 sengeplasser. Sverige kalkulerer med at 50 av de 400 unge marokkanerne kan få plass på et slik hjem.

Via this deal, Sweden hopes to get rid of some 50 Moroccan minors, while the pilot project as a whole consists of about 200 beds. The orphanages are part of a larger effort in which a joint operation between EU institutions and several North African countries aim at reducing migration flows towards Europe.

I fjor klart Sverige å få Marokko til å ta imot én mindreårig.

Potensialet for at flere barn og unge vil ta seg fra Nord-Afrika til Europa er antakelig stort. Derfor må Europa sette hardt mot hardt. Ikke minst overfor statslederne på den andre siden av Middelhavet.