Aktuelt

Mistenkte jihadister arrestert. Holdt til i samme moské

Tung bevæpnet tysk politi aksjonerte i flere byer natt til onsdag. I og ved Frankfurt ble over 1 000 betjenter satt inn for å spore opp mulige jihadister. Dette førte til 16 arrestasjoner. I Berlin havnet tre personer på cella. Flere moskeer ble raidet. Men husk: I Norge sier PST at det ikke foregår rekruttering i moskeer.

Ressursene til tysk politi og rettsvesen ser ut til å presses til det ytterste av ekstremislam. Hvor lenge klarer systemene å holde stand?

NRK Dagsrevyen viste bilder fra aksjonen i Frankfurt i går (15 min ut i sendingen). Over 1 000 betjenter gjennomsøkte over 50 leiligheter og flere moskeer. 16 personer er arrestert, blant dem en 36 år gammel tunisier, som politiet mener er hjernen bak et terrorangrep i Tunis i 2015, da 20 mennesker ble drept i et museum. Tysk politi mener den samme mannen har rekruttert folk til Den islamske staten.

Den pågrepne kom til Tyskland i asylstrømmen i august 2015, men hadde bodd i Tyskland en rekke år forut.

Også Berlin

Tirsdag kveld gikk også politiet i Berlin til aksjon. Tre personer ble pågrepet, mistenkt for sterke bånd til Den islamske staten. De skal ha vært i ferd med å forlate Tyskland for å få kamptrening hos IS. Politiet gjennomsøkte også en moské som de tre mennene benyttet flittig.

Merk så dette: Samme moské brukte også terroristen som massakrerte 12 personer i Berlin på julemarkedet i desember 2016.

Har ikke noe med islam å gjøre, sier PST

Jihad og vold har «overhodet ikke» noe med islam å gjøre, hevder teologen Jon Fitje Hoffmann.

I NRK Debatten i oktober i fjor, avleverte PSTs fagdirektør på strategisk analyse, Jon Fitje Hoffmann, følgende analyse av jihadister og syriakrigere (ca 25 min ut i sending):

«Det er viktig for oss å understreke at de som reiser, og vi kan kanskje omtale de både som jihadister og fremmedkrigere, men dette er kriminelle. Det er personer som driver med voldskriminalitet. De representerer overhodet ikke islam (min uthevelse). De vil jo gjerne at vi skal bruke jihad og andre begrep om dem for å få legitimitet. Men for oss så er dette potensielle kriminelle som skal straffes.»

Islam er fredens religion-linja, er ikke betryggende når det kommer fra dette holdet.

Samme PST hevder derfor at rekruttering til terror ikke foregår i moskeer. Derfor får vi uttalelser som dette fra landets høyeste hold, Erna Solberg:

Men PST har vært klare på at rekruttering til slike miljøer ikke skjer i moskeene i Norge.

Ja, den som lever vil kanskje på et tidspunkt få svar på «gåten»: Er Norge virkelig fritatt for rekruttering i moskeer, når så mange andre Vesteuropeiske land ikke er det? Det ville jo rett og slett ha vært en gladnyhet!