Islam

DK: Første blasfemi-tiltale på 46 år

En 42 år gammel mann er tiltalt for blasfemi etter å ha brent en koran og lagt ut opptaket i en Facebook-gruppe. Det er første gang noen blir tiltalt for blasfemi i Danmark siden 1971.

Nord-Jyllands påtalemyndigheter har tiltalt en 42 år gammel mann for blasfemi, melder Jyllands-Posten. Den danske blasfemi-paragrafen har ikke vært benyttet på 46 år.

42-åringen satt fyr på en koran i egen hage, filmet det og la opptaket ut i Facebook-gruppen «Ja til frihet – nei til islam» i desember 2015, med følgeteksten «Tenk på deres nabo, det stinker når den brenner.»

– Det er anklagemyndighedens opfattelse, at omstændighederne i forbindelse med afbrænding af hellige bøger som Bibelen og Koranen indebærer, at det i visse tilfælde kan være en overtrædelse af blasfemiparagraffen, udtaler Jan Reckendorff.

– Det er vår oppfatning at omstendighetene i denne saken innebærer at det bør reises tiltale, slik at domstolene får leilighet til å ta stilling til saken, skriver Reckendorff i en pressemelding.

Statsadvokaten har forelagt sagen for Rigsadvokaten, som har tiltrådt beslutningen om at rejse tiltale.

Den danske blasfemi-paragrafen har en strafferamme på opptil fire måneders fengsel, men den tiltalte 42-åringen risikerer ikke fengsel hvis han finnes skyldig. Anklagenemyndighetene vil istedet ha dømt til å betale bot.

Anklagemyndighetene har flere ganger avvist at det kan reises tiltale for etter blasfemi-paragrafen. I 2006 fant man således ikke grunnlag for å reise tiltale i forbindelse med Muhammed-karikaturene.

Direktør i tenketanken Justitia og utdannet jurist med mastergrad i menneskerettigheter og demokratisering, Jacob Mchangama, kommenterer tiltalen på Facebook og påpeker en viss dobbeltstandard:

Ufatteligt knæfald for Jihadistens Veto. Særligt når den danske kunstner Søren Mosegaard i 1997, på trods SF en politianmeldelse ikke blev tiltalt for at afbrænde Biblen for snurrende kameraer i TV-Avisen kl 18.30. Men den sag nævner straffelovrådet slet ikke i sin betænkning om blasfemiparagraffen, hvor man konkluderer at afbrænding af hellige bøger kan være strafbart. Det er derfor Juridisk særdeles tvivlsomt at genoplive en paragraf som ikke har været anvendt siden 1971 og som ingen er dømt for overtrædelse af siden 1946.