Forskjellsbehandling og diskriminering

Eldre tvinges til å bo i container

Dette er Sveanytt på sitt «beste»: Eldre mennesker puttes i containere. «Det oppleves som et fengsel», sier 90 år gamle Alfred. En annen, Berit, forteller at hun fryser. Gradestokken inne i containeren kan vise 10 grader. Da sover hun med klærne på. Dette var de menneskene som bygde det som en gang var Folkhemmet og verdens sterkeste velferdsstat.

-Hva har jeg gjort for å fortjene dette?

Ordene tilhører 90 år gamle Alfred.  Når han ligger i sengen og titter opp i taket i den 12 kvadratmeter containeren føler han at han er satt i fengsel. – Det er deprimerende, fortsetter han.

I ti måneder skal de eldre i den svenske kommunen Värmdö bo i containerne mens eldreboligene deres pusses opp.

Berit på 86 år formulerer seg slik:

-Det er alt for lenge. Det er jo lang tid i en gammel sitt liv. Skal man bo i en container bør den i alle fall være større.

-En natt frøs vi alle sammen så vi hoppet i sengene. Det var forferdelig kaldt. Jeg hadde 10 grader her inne. Da følte man seg ganske rar om morgenen.

Sverige vet å prioritere. Eldre i containere er fremtiden?

Hva man har råd til

I Norge koster en mindreårig enslig asylsøker (EMA) under 15 år 9 millioner kroner over en seksårsperiode. Kostnaden i Sverige er vel sånn noenlunde på samme nivå. Sverige mottok over 35 000 EMA i 2015. Sverige har med andre ord flust med penger, kan man anta.

Kanskje Sverige skulle ta en Trump: Sweden first?