Aktuelt

Asylsøkere blir aggressive ved avslag – asylsenter må leie inn vakter

Aggressive asylsøkere etter avslag gjør hærverk og skjeller ut de ansatte slik at politiet oftere må tilkalles. Ett asylsenter i Danmark ser seg nødt til å leie inn døgnvakter.

Ved det danske asylsenteret, eller asylmottak som vi sier i Norge, i den lille landsbyen Uge har de sett seg nødt til å leie inn vakter på grunn av aggressive asylsøkere. Når de får avslag på asylsøknaden slår de seg vrang, melder jv.dk.

– Vi har hatt bruk for politiets hjelp fem-seks ganger i løpet av de siste par måneder, og det er mer enn på de andre sentrene, forteller Erik Blume Jepsen, avdelingsleder for de fire asylsentrene som kommunen driver.

Problemene knytter seg først og fremst til hærverk, f.eks. som ruteknusing, men de ansatte erfarer også utbrudd i ren frustrasjon etter et avslag.

– Brevene (vedtaket fra utlendingsmyndighetene, min anm.) er skrevet på dansk, så vi er behjelpelig med å oversette. Er det et avslag, står vi først i skuddlinjen, sier teamkoordinator Nina Hansen.

Som konsekvens har asylsenteret, med 120 asylsøkere og fem ansatte, vært nødt til å ty til døgnvakter.

Endret klientell

Når problemet med hærverk har økt skyldes det først og fremst at klientellet på senteret har endret seg. Tidligere huset de stort sett syrere og for dem var saksbehandlingstiden kort, da de fleste fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse.

– Nå er det 18 ulike nasjonaliteter blant asylsøkerne, saksbehandlingstiden er lengre og langt flere får avslag, sier Blume Jepsen.

Det er forståelig at avslag gjør asylsøkere frustrerte, men det forteller oss vel også hvilke forhåpninger mange har om opphold i Europa og at de tror en aggressiv atferd er legitimt.