Aktuelt

Ambassaden solgte syriske pass mot «ekstragebyr»

Stadig flere skandaler avdekkes i Tyskland som følge av den høye innvandringen. Nå er det avslørt at den syriske ambassaden i Berlin har solgt syriske pass mot et "ekstragebyr" - uten identitetssjekk.

 

Mer enn 4,8 millioner syrere skal ha flyktet hjemlandet siden 2011. Mange mangler pass, det kan være mistet eller stjålet på ferden. I Tyskland tar de veien til den syriske ambassaden i Berlin som kan utstede nytt pass. Her skal hver enkelt søkers identitet nøye undersøkes. «Men dette trinnet har ambassadens ansatte av og til hoppet over – for en ekstra avgift», melder focus.de.

Korrupsjon

Det vanlige gebyret for et nytt syrisk pass er 350 euro, men la en i tillegg 150 euro på bordet, eller under bordet, kunne en enkelt få et syrisk pass.

Informasjonen om praksisen har nok spredt seg raskt. Så lenge identiteten ikke blir sjekket, er en «tilleggsavgift» på ca. 1.400 kroner for småpenger å regne, da flere av disse i utgangspunktet skal ha operert med falske syriske pass. Å måtte ut med i overkant av 4.500 kroner «for å bli» syrer, må kunne kalles en billig investering for opphold i Europa. Langt de de fleste syrere får uten problemer opphold, i alle fall i Tyskland der forbundskansler Angela Merkel inviterte syrerne sommeren 2015 ved å suspendere Dublin-avtalen.

Granskning

Det var berliner-zeitung.de som først omtalte saken. Flere personer skal uavhengig av hverandre ha bekreftet at ambassaden ikke sjekket identitet før de utstedte pass. Svindelen ble avdekket i Tysklands mest folkerike delstat Nordhrein-Westfalen, blant annet i byen Aachen som ligger på grensen til Belgia og Nederland.

Generalstatsadvokat har iverksatt full etterforskning av den syriske ambassaden. Hvor mange pass det dreier seg om som er utstedt ulovlig er foreløpig uklart.

Den syriske ambassaden skal ikke ha erkjent å ha gjort noe galt.

Mer grunn til bekymring

Det har tidligere vært foretatt kontroll av syriske pass. De føderale utlendingsmyndighetene sjekket i fjor 50.000 pass, der 3.300 viste seg å være falske. I delstaten Mecklenburg-Vorpommern ble 3.300 syriske pass ble sjekket, hvorav 140 var forfalsket. 

Og det kan bli verre: I 2015 stjal IS 3.800 tomme pass i syriske byer. Disse frykter man utstyres terrorister som tar seg til Europa ved bruk av falsk identitet.